Gündem

Türkoğlu: Mülakatlar kul haklarının gasbıdır!

Türkoğlu, emeklilerin durumunu ve mülakat uygulamalarını eleştirdi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakatları kaldırmayacaklarını açıklamasını da “Bu kadar günahın ve vebalin altındasınız” diyerek tepki gösterdi.

Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, emeklilerin durumunu ve mülakat uygulamalarını eleştirdi. Türkoğlu, eski Türkiye’de emekli olanların ev alabildiğini, ancak AK Parti iktidarıyla birlikte emeklilerin sürüm sürüm süründüğünü söyledi.

Türkoğlu, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakatları kaldırmayacaklarını açıklamasını da “Bu kadar günahın ve vebalin altındasınız” diyerek tepki gösterdi.

Emeklilerin durumu

Türkoğlu, 28’inci Dönemin Birinci Yasama Yılının sonunda emekliler ve maaş zamlarıyla ilgili konu görüşülürken yaptığı konuşmayı hatırlattı. Türkoğlu, o zaman beğenmediği eski Türkiye’de emekli olan devlet memurları ve işçilerin emekli ikramiyeleriyle ev alabildiğini söylediğini, ancak AK Parti milletvekillerinin buna inanmadığını ve alay ettiğini belirtti.

Türkoğlu, araştırarak konuştuğunu ifade ederek, 1982’den 2000’e kadar emekli olanların ev alabildiği rakamlarını verdi. Türkoğlu, “Bakınız, 1982’de 1/4’inden ve yirmi beş yıldan emekli olan bir devlet memuru, örneğin öğretmen, 1 milyon 110 bin lira alıyormuş o zamanın parasıyla.

Ortalama ev fiyatı, üç artı bir ve merkezî mahallede kaç lira? 745 bin lira yani emekli ikramiyesiyle 1,49 ev alabiliyordu; 1985’de 1,14; 1991’de 1,09; 1996’da 1,01; 2000’de 1’e yakın” dedi.

Türkoğlu, AK Parti iktidarıyla birlikte emeklilerin değil ev almak, balkon alamaz hale geldiğini söyledi. Türkoğlu, “Eserinizle övünebilirsiniz, emeklinin hâli bu.” diye konuştu.

Mülakat uygulamaları

Türkoğlu, mülakatlar konusunda da AK Parti’yi eleştirdi. Türkoğlu, on sekiz yıl kamuda memuriyet yapmış ve sendikacılık yapmış bir öğretmen milletvekili olduğunu belirterek, mülakatlarla ilgili çok fazla mağduriyetin bire bir şahidi olduğunu söyledi.

Türkoğlu, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i de tanıdığını ve kamuda cumhuriyet tarihinin toplamından daha fazla kadrolaşmanın ve kıyımın yaşandığı dönemin mutfağındaki kişi olduğunu iddia etti. Türkoğlu, Tekin’in mülakatları kaldırmayacaklarını açıklamasına şöyle tepki gösterdi:

“Sayın Cumhurbaşkanının meydanlardaki, kürsülerdeki sözlerinin aksine dedi ki: ‘Mülakatları kaldırmıyoruz.’ ‘Kaldırmıyoruz.’ dedi. ‘Nasıl olacak?’ dendiğinde de ‘Artık, mülakatları mülakat gibi yapacağız.’ dedi. Yani demek istedi ki ‘Bizden önce yapılan mülakatlar -getirip yapmış olduğunuz- AK PARTİ dönemindeki mülakatların hepsi kul haklarının gasbıdır.’

Bu kadar günahın ve vebalin altındasınız ve bunu Millî Eğitim Bakanınız Sayın Yusuf Tekin kendi söylemiyle teyit etti. Şimdi, buradan geçmişe doğru, hakları gasbedilmiş, tanıdığı, bildiği, eşi dostu, iktidardan yana torpili olmadığı için ekmeğinden, işinden, rızkından olan insanların hepsine yeniden bir hak doğmuştur.”