Torun, hükümetin tutarsız dış politikasını ve bunun ekonomi ve hukuk üzerindeki olumsuz etkilerini eleştirdi

Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, hükümetin tutarsız dış politikasını ve bunun ekonomi ve hukuk üzerindeki olumsuz etkilerini eleştirdi.

Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, hükümetin dış politikada izlediği çelişkili tutumu ve bunun Türkiye’nin ekonomik, hukuki ve itibari açıdan yaşadığı sorunlara yol açtığını söyledi. Torun, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile olan ilişkilerde yaşanan gelişmeleri örnek göstererek, hükümetin pragmatik ve ciddiyetsiz bir yaklaşım sergilediğini ifade etti.

BAE ile Pasta Kesip Tokalaştılar

Torun, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ABD ve BAE’yi terörün finansörü olarak suçladığını hatırlatarak, “Aynı anlarda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalı yetkililerle el sıkışmış ve kameralara poz vermiştir. Bu sözleri söyleyen Süleyman Soylu ise daha sonra yaşanan ekonomik krizin etkilerini hafifletecek swap anlaşmaları için BAE’yi ziyaret ederek pasta kesmiş, sanki söylenen sözler kendisinin değilmiş gibi sıcak görüntüler vermiştir.

Şehitlerimizin kanlarının elinde olduğu iddiasının sahibi o elle gülümseyerek tokalaşmış ve ciddiyetsiz bir dış politika nasıl olur tüm dünyaya göstermiştir. Kapalı kapılar ardında hâlledilebilecek birtakım konular iç politikada kullanılmış, bilahare U dönüşü yapılarak ülkenin itibarı zedelenmiştir.” dedi.

Hukukta Gerileme Ekonomiyi Vurdu

Torun, Türkiye’nin hukuk alanında yaşadığı gerilemenin de hem Avrupa Konseyi’nden dışlanmasına hem de ekonomik anlamda yatırım kaybetmesine neden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi bu dönemde yine Türkiye hukukta, kendi iç hukukunda özellikle yürütmenin tamamen adalet sistemini kontrol altına alması, yargı bağımsızlığının ortadan kalkması sonucunda kendi kurucusu olduğu Avrupa Konseyinden dışlanma noktasına gelmiş ve maalesef bu konuda Avrupa Konseyinin ve onun organlarının dışladığı bir ülke durumuna gelmesi nedeniyle de ekonomik anlamda da Türkiye negatif etkilenmiştir.

Hukukun güçlü olmadığı ülkelere yatırım yapmakta özellikle büyük fonların yönelmemesi sebebiyle Türkiye dış fon bulma noktasında ciddi sıkıntıya düşmüştür. Bu nedenle de maalesef tamamen pragmatik sebeplerle Arap ülkelerine yönelmiş ve buralardan fon bulmaya yönelmiştir ve yanlış ekonomik politikalar sonucu oluşan sıkışıklığı aşmak için Arap ülkelerine yönelen iktidar daha önce söylediği sözlerden geri adım atmak zorunda kalmıştır.”

Torun, hükümetin dış politikada izlediği tutarsız ve pragmatik yaklaşımın Türkiye’ye zarar verdiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin dış politikada güvenilir, istikrarlı ve prensipli bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Türkiye’nin çıkarları ve değerleri doğrultusunda hareket etmesi, hem içeride hem de dışarıda saygınlık kazanmasını sağlayacaktır.

Hükümetin dış politikada yaptığı hataları telafi etmesi ve Türkiye’nin itibarını yeniden yükseltmesi için samimi ve ciddi bir çaba göstermesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Exit mobile version