KYK Yurtları Şantiye, Okul Yemekleri Yetersiz: Çocuklar Aç

Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, KYK yurtlarında yaşanan barınma krizi ve okul yemeklerindeki sorunlara dikkat çekti. Beştaş, çocukların açlıkla mücadele ettiğini ve iktidarın bu konuda acil önlem alması gerektiğini söyledi.

Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, KYK yurtlarında ciddi bir barınma krizi olduğunu ve okul yemeklerinin çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti. Beştaş, iktidarı bu konularda sorumluluk almaya çağırdı.

KYK Yurtları Tamamlanmamış İnşaatlar

Beştaş, KYK yurtlarının birçoğunun tamamlanmamış inşaat hâlinde olduğunu ve öğrencilerin mağdur edildiğini söyledi. Beştaş, “Bize birebir de ulaşan çok sayıda öğrenci var ve açıkçası şöyle bir mesele var: Geçici yurt hâlinde, öğrenciler inşaatlara yerleştiriliyor, birçok ilde bu böyle.

Örneğin, Maltepe’de bulunan Aliye İzzet Begoviç KYK Kadın Yurdu da şantiye hâlinde hâlâ, tamamlanmamış ve kalacak yeri olmadığı için öğrenciler şantiyede kalıyorlar. İzmir’de bulunan Karabağlar KYK Erkek Öğrenci Yurduna yerleştirilen öğrenciler yine inşaat devam ettiği için yurda alınmamışlar, başka bir yurda yönlendirilmişler, orası da doluymuş, oraya da yerleştirilememişler ve bu konuya ilişkin çok fazla başvuru var, mağduriyet çok büyük.” dedi.

Beştaş, ülke genelinde KYK’ye ait 800 öğrenci yurdunda toplam 950 bin öğrenci barınabildiğini ancak yurda yerleşemeyen öğrencilerin kiralık ev bulmakta da zorlandıklarını ifade etti. Beştaş, “Evler yüzde 100 ile 300 arasında zamlandı ve öğrenciler maalesef çok büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Bu konuda, KYK’nin -geçen hafta bizzat KYK Genel Müdürünün kendileriyle de görüştük- bir an önce bu inşaat hâlindeki yurtların tamamlaması ve öğrencilerin yaşamlarının kolaylaştırılması gerektiğini ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Okul Yemekleri Çocukları Beslemiyor

Beştaş, bir diğer önemli sorunun da okul yemekleri olduğunu vurguladı. Beştaş, çocukların temel gereksinimleri olan gıdaya yeterince erişemediklerini ve bunun sağlık ve gelişimlerini olumsuz etkilediğini kaydetti. Beştaş, “Sayın Başkan, çocuklar açlar, çocuklar beslenemiyorlar ve artık bu ses herkese ulaştı, kimse ‘Duymadım.’ diyemez.

TÜİK, Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporu’nda çocukların temel gereksinimleri olan gıdaya yeterince erişemediklerini net ortaya koyuyor. Veriler çok çarpıcı, 6-17 yaş aralığındaki çocukların her gün tükettiklerini belirttikleri yiyecekler nedir tahmin edin; yüzde 62 oranında ekmek ve makarna.” şeklinde konuştu.

Beştaş, Millî Eğitim Bakanı’nın okullarda ücretsiz öğün vaadinde bulunduğunu ancak sonra bundan vazgeçtiklerini söyledi. Beştaş, “Bu konuda, özellikle çocukların beslenmesiz okula gitmeleri hepimizin üzerine düşünmesi gereken çok vahim bir meseledir, açlıktan bayılan çocuklar hâlâ gözlerimizin önünde.

Yapılan araştırmalara göre çocukların bağışıklık seviyeleri düşmüş, gelişim geriliği ve cücelik gibi rahatsızlıklarda da artış söz konusu. Eğer sağlıklı bir öğün gıdayı veremiyorsa bu iktidar kendisini bir an önce sorgulasın ve gereğini yapsın.” dedi.

Beştaş, çocukların açlıkla mücadele ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, muhalefet olarak bu meselelerin peşinde olduklarını ve asla vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Exit mobile version