WTI ham petrol fiyatları 89 dolarda sabitlendi! Türkiye için önemli bir gelir kaynağı olacak!

WTI ham petrol fiyatları, güçlü dolar ve artan Hazine getirileri nedeniyle Salı günü varil başına 89 dolar civarında sabitlendi. Piyasalar, OPEC+ toplantısını ve Irak-Türkiye boru hattının faaliyete geçmesini bekliyor.

WTI ham vadeli kontratları, güçlü dolar ve artan Hazine getirileri nedeniyle önceki üç seansta %6’dan fazla düştükten sonra Salı günü varil başına 89 dolar civarında sabitlendi.

Güçlü ABD ekonomik verilerinin Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı görüşünü desteklemesiyle dolar, birçok para birimi karşısında son on ayın en yüksek seviyelerine yükseldi ve ABD’nin 10 yıllık getirisi 2007’den bu yana en yüksek seviyelerine yükseldi. Bu durum, petrol gibi dolar cinsinden fiyatlanan emtiaların talebini olumsuz etkiledi.

Irak-Türkiye Boru Hattı Faaliyete Geçiyor

Analistler ayrıca, Irak ile Türkiye arasındaki önemli bir petrol boru hattının bu hafta faaliyete hazır göründüğünü, bunun da ilave petrol akışına yol açabileceğini ve küresel arz sıkışıklığını hafifletebileceğini belirtti. Boru hattı, Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’ten Türkiye’nin güneydoğusundaki Ceyhan limanına kadar uzanıyor ve günlük yaklaşık 600 bin varil petrol taşıma kapasitesine sahip.

Boru hattı, 2014 yılında IŞİD’in saldırıları nedeniyle hasar görmüş ve 2017 yılında ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu sonrasında Irak merkezi hükümetinin kararıyla kapatılmıştı. Boru hattının yeniden açılması, hem Irak hem de Türkiye için önemli bir gelir kaynağı olacak.

OPEC+ Toplantısı Bekleniyor

Bu arada piyasalar, daha önce duyurulan üretim kesintilerinin sürdürülmesinin beklendiği bu hafta yapılacak OPEC+ toplantısını sabırsızlıkla bekliyor. OPEC+ grubu, küresel petrol talebinin koronavirüs salgını nedeniyle düşmesi üzerine Nisan 2020’de günlük 9.7 milyon varil üretim kesintisi kararı almıştı.

Bu karar daha sonra kademeli olarak gevşetilmiş ve Ocak 2021’den itibaren günlük 7.2 milyon varil üretim kesintisi uygulanmaya başlanmıştı. OPEC+ grubunun Şubat ayında yaptığı toplantıda ise Suudi Arabistan’ın gönüllü olarak Şubat ve Mart aylarında günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisi yapacağı duyurulmuştu.

OPEC+ grubunun Nisan ayında yapacağı toplantıda ise Suudi Arabistan’ın bu gönüllü kesintiyi uzatıp uzatmayacağı ve diğer üye ülkelerin üretim kotalarında herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı konuşulacak.

Exit mobile version