Gündem

Nurten Yontar: Liyakatsiz atamalar ülkenin geleceğini karartıyor

Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, liyakatsiz atamaların ülkenin geleceğini kararttığını söyledi. Yontar, mülakatlarla yandaş kayırma, beyin göçü ve intihar vakalarına dikkat çekti.

Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, devletteki en önemli sorunlardan birinin liyakatsiz atamalar olduğunu söyledi. Yontar, AKP iktidarının yirmi bir yıldır bu sorunu yaşattığını ve daha da ağırlaştırdığını belirtti.

Mülakatlarla yandaş kayırma

Yontar, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in TV kanallarına çıkarak mülakatlarla ilgili açıklamalarını eleştirdi. Bakanın, mülakatı kaldırmayacaklarını ancak içeriğini değiştireceklerini söylediğini hatırlatan Yontar, “Bakanın dediği gibi kendilerince inançlı olanlar fakat yandaşlıktan başka hiçbir meziyeti olmayan veya sadece imam-hatip mezunu olanlar kamu kurumlarında önemli makamlara getiriliyorlar.” dedi.

Yontar, özellikle öğretmenlikte mülakatın adaletsizliğe yol açtığını vurguladı. “Eğitim sahibi gençler yazılı sınavlarda 95, 100 puan almalarına rağmen sırf yandaş olmadıkları için mülakatlarda eleniyorlar.” diyen Yontar, sözlü sınavlarla göreve gelen şube müdürlerinin öğretmen atamalarında görev aldığını ve Cihannüma, Ensar, Önder, İlim Yayma, TÜGVA, TÜRGEV gibi vakıfların eğitime ne kadar çok müdahil olduklarını ifade etti.

Beyin göçü ve intihar vakaları

Yontar, liyakatsiz atamaların ülkenin yetişmiş parlak beyinlerini kaybetmesine neden olduğunu söyledi. “Beyin göçü neden bu kadar arttı zannediyorsunuz? Hakkı olan işe giremediği için umudunu yitiren gencecik beyinler yurt dışına kaçmaya çalışıyor veya birçok atanamayan öğretmenlerimiz intihara sürüklenmekte.” diyen Yontar, annelerin babaların çocuklarını hangi fedakârlıkla nasıl yetiştirdiğini hepimizin bildiğini belirtti.

Yontar, “Annenin babanın emeğini çalmak bu çocukların hakkını çalmaktır. Hiç kimsenin hakkını çaldırtmayacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.