Dolar, Fed’in sıkı tutumu ve güçlü verilerle yükseliyor

Dolar endeksi, Fed yetkililerinin şahin yorumları ve güçlü ekonomik verilerle Kasım ayından bu yana en güçlü seviyesine yükseldi. Dolar/TL kuru da son bir ayda yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

Dolar, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz artırımı konusunda ısrarcı olmaları ve ekonomik verilerin güçlü gelmesiyle, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 107,2’ye ulaştı. Fed yetkilileri, enflasyonun geçici olmadığını ve faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalacağını belirttiler. Bu durum, Hazine tahvillerinin getirisini artırırken, doların cazibesini de artırdı.

Doların güçlenmesinde etkili olan bir diğer faktör de ABD ekonomisinin dirençli olmasıydı. Eylül ayında yayınlanan JOLTS raporu, işgücü piyasasının canlılığını gösterdi. Rapora göre, Ağustos ayında 10,9 milyon iş açılışı oldu. Bu rakam, piyasa beklentisi olan 10,5 milyonun üzerindeydi.

Ayrıca, ISM İmalat PMI endeksi de Eylül ayında 60,8 olarak açıklandı. Bu değer, fabrika faaliyetlerinin neredeyse bir yılın en küçük daralmasını gösterdi.

Doların performansını etkileyecek önemli bir gelişme de Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu olacak. Piyasa beklentisi, Eylül ayında 488 bin kişiye istihdam sağlanması yönünde. Bu rakam, Ağustos ayındaki 235 binlik hayal kırıklığından sonra iyileşme anlamına geliyor.

Fed yetkililerinin istihdam piyasasının toparlanmasını bekledikleri için bu raporun sonucu faiz kararı üzerinde etkili olabilir.

Doların güçlenmesi karşısında diğer majör para birimleri değer kaybetti. Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) faiz oranlarını değiştirmemesi ve parasal genişlemeye devam edeceğini açıklaması sonrasında Avustralya doları en çok düşen para birimi oldu. RBA’nın kararı, Fed’in aksine daha güvercin bir duruş sergilediğini gösterdi.

Şu anda bankalarda ABD dolar kuru 28,1028 TL’den işlem görürken, Euro 29,4538 TL’den işlem görüyor.

Exit mobile version