Altın Fiyatları Neden Düşüyor? Altın Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Altın fiyatları son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşün nedenleri ve altın yatırımı yapmak isteyenler için tavsiyeler nelerdir? Finans analisti İslan Memiş ile röportajımızı okuyun.

Altın, yatırımcıların en çok tercih ettiği güvenli limanlardan biridir. Ancak son zamanlarda altın fiyatlarında sert düşüşler yaşanıyor. Ekim ayına düşüşle başlayan altın, ons başına 1.832 dolara kadar geriledi. Bu seviye, son 7 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Peki altın fiyatları neden düşüyor? Altın almak için doğru zaman mı? Bu soruların yanıtlarını finans analisti İslan Memiş ile konuştuk.

Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Memiş, altın fiyatlarının düşmesinin en önemli nedeninin Amerika Merkez Bankası (FED) olduğunu söyledi. FED’in yıl sonuna kadar iki faiz artırımı yapacağının fiyatlandığını belirten Memiş, “Faiz artan bir ortamda altın fiyatlarının yükselmesi çok da beklenmez. Ancak şu andaki ekonomik krizler, derin belirsizlikler veya politik riskler altın fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu zaten gösteriyordu” dedi.

Memiş, altın fiyatlarının son iki haftada 100 dolarlık bir değer kaybettiğini ve bunun sürpriz bir baskılanma olduğunu ifade etti. “Özellikle Cuma günü Amerika tarafından açıklanacak olan veriler var. İki hafta sonra yeni Amerika’da enflasyon verisi açıklanacak. Muhtemelen %4 civarında bir enflasyon verisi olacak karşımızda. Enflasyonist bir ortamdan geçiyoruz. Merkez bankaları sadece faiz artırarak bu süreci geçirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Altın Almak İçin Fırsat Mı?

Memiş, altın fiyatlarının düşmesinin orta ve uzun vadeli yatırımcılar için fırsat olduğunu vurguladı. Gram altının şu anda serbest piyasalarda fiziki tarafta 1674 lira seviyesinde olduğunu hatırlatan Memiş, “Bu tarafta da yaklaşık 50 liralık bir geri çekilme gördük gram altında. İşte bu geri çekilmeler orta ve uzun vade için oldukça iyi fiyatlar. Biz bunu teknik olarak oldukça ucuz olduğunu şahsen düşünüyoruz” dedi.

Memiş, yıl sonuyla alakalı ons altında 2000 dolar seviyesinin üzerindeki beklentisinin ve gram altında 1800 lira seviyesinin üzerindeki beklentisinin halen devam ettiğini söyledi.

“Şu anda piyasalar FED’i fiyatlamayı ancak sadece FED nedenle bu kadar sert düşüşün olması da çok da mantıklı gelmiyor işin açıkçası” diyen Memiş, ons altında 800 dolar ve gram altında 1650 lira destek seviyelerini takip ettiklerini belirtti.

Memiş, altın yatırımı yapmak isteyenler için şu tavsiyelerde bulundu: “Özellikle düğünü olanlar veya altın yatırımı yapacaklar için de buralar aslında bir fırsat konumunda olmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz ay Eylül ayının da başı itibariyle altında bir düşüş yaşanıyordu ve bununla beraber bu düşüşte şu an tam olarak tam fırsatın eşiğine getirdi vatandaşları.

Biz bu fiyatları sektörel bazda dip fiyat olarak gözlemlemeye devam ediyoruz. Her ne kadar bu dip çalışması iki hafta boyunca devam etse de buralardan hızlı bir dönüş olabilir dikkat etmekte fayda var.”

Exit mobile version