Ekonomi

Türkiye’de Üretici ve Tüketici Enflasyonu Eylül 2023’te Yavaşladı

Türkiye’de üretici ve tüketici enflasyonu Eylül 2023’te bir önceki aya göre geriledi. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık bazda %47,44 artarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda %61,5 arttı. Bu makalede Türkiye’nin enflasyon verilerinin detaylarına yer verilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’de yıllık üretici enflasyonu ve tüketici enflasyonu Eylül 2023’te bir önceki aya göre yavaşladı.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık bazda yüzde 47,44 artarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 61,5 arttı.

Üretici Enflasyonu Dört Ayın En Yüksek Seviyesinden Geriledi

Türkiye’de yıllık üretici enflasyonu, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak ağustos ayında dört ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 49,41’den Eylül 2023’te yüzde 47,44’e geriledi.

Bu arada, madencilik ve taşocakçılığı, imalat ve su temini sektörlerinde enflasyon daha hızlı arttı. Aylık bazda ÜFE, bir önceki aydaki yüzde 5,89’luk yükselişten yavaşlayarak yüzde 3,40 arttı.

Tüketici Enflasyonu Aralık 2022’den Bu Yana En Yüksek Seviyede

Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonu ise Ağustos’taki yüzde 58,9’dan Eylül 2023’te art arda üçüncü ayda yüzde 61,5’e yükseldi. Bu, özellikle vergi oranlarındaki artışlar ve liradaki değer kaybı nedeniyle geçen yılın Aralık ayından bu yana en yüksek seviye oldu.

Yukarı yönlü ana baskılar konut ve hizmetlerden ve mobilya ve ev eşyalarından geldi. Öte yandan enflasyon gıda, alkollü içecekler ve tütün ile sağlık sektörlerinde geriledi. Aylık bazda tüketici fiyatları Ağustos ayındaki yüzde 9,1’lik artışın ardından yüzde 4,9 arttı.

Ayrıca çekirdek faiz oranı bir önceki aydaki yüzde 64,8 seviyesinden Eylül ayında on ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 68,9’a yükseldi.

Orta Vadeli Program Hedefleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Orta Vadeli Program (OVP) uyarınca, Türkiye’nin üretici enflasyonu hedefi 2023 sonunda yüzde 29,4 iken, tüketici enflasyonu hedefi ise yüzde 38 olarak belirlendi. OVP’ye göre, Türkiye’nin ekonomik büyüme hedefi ise 2023’te yüzde 5 olarak açıklandı.