Japonya’dan Alzheimer hastalarına müjde: İlk ilaç onaylandı

Japonya, Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen ilk ilacı onayladı. Leqembi adlı ilaç, hafif demans ve Alzheimer hastalığının erken evrelerindeki hastaların bilişsel gerilemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. İlacın geliştiricileri, ilacın Japonya’daki onayının ABD’deki onayından iki ay sonra geldiğini duyurdu.

Japonya, Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen ilk ilacı onayladı. Leqembi adlı ilaç, hafif demans ve Alzheimer hastalığının erken evrelerindeki hastaların bilişsel gerilemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. İlacın geliştiricileri Japon Eisai Co ve ABD’li Biogen Inc, ilacın Japonya’daki onayının ABD’deki onayından iki ay sonra geldiğini duyurdu.

Leqembi nasıl çalışıyor?

Leqembi, Alzheimer hastalığının en yaygın nedeni olan beyindeki amiloid plaklarını hedef alıyor. Bu plaklar, beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozarak bilişsel fonksiyonların azalmasına yol açıyor. Leqembi, bu plakları parçalayarak beyin hücrelerinin daha iyi çalışmasını sağlamayı amaçlıyor.

Leqembi’nin etkinliği ve güvenliği üzerine yapılan klinik çalışmalar, ilacın bazı hastalarda bilişsel gerilemeyi yüzde 22 oranında yavaşlattığını gösterdi. Ancak ilacın herkeste işe yaramadığı ve nadir durumlarda beyin şişmesi ve kanama gibi ciddi yan etkilere neden olabildiği de belirtildi.

Japonya neden bu ilaca ihtiyaç duyuyor?

Japonya, dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkelerinden biri. Sağlık bakanlığına göre, 65 yaş ve üzeri demans hastalarının sayısı şu anki altı milyondan 2025’te yedi milyona çıkacak. Demans, Japonya’da ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Demans hastalarına ve ailelerine destek vermek için çeşitli politikalar uygulayan Japonya, 2015’te “demans dostu bir toplum” vizyonunu ortaya koydu. Bu vizyon kapsamında, demans hastalarının sosyal hayata katılımını sağlamak, ailelerine bakım desteği vermek ve demansla ilgili farkındalığı artırmak için çeşitli projeler yürütülüyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Leqembi’nin onayını “bir atılım” olarak nitelendirdi ve “demans tedavisinin artık yeni bir döneme girdiğini” söyledi. Kishida, bu hafta demans dostu bir toplum için tedbirleri tartışmak üzere bir panel düzenleyeceklerini de duyurdu.

Leqembi ne zaman piyasaya çıkacak?

Eisai Co, Leqembi’nin pazarlama sonrası özel kullanım araştırması yapılacağını ve ilacın verildiği tüm hastalardan yeterli veri toplanana kadar izleneceğini açıkladı. Şirket, ilacın kısmen sağlık sigortası kapsamında olacağını ve yıl sonuna kadar klinik kullanıma hazır hale gelmesinin beklendiğini belirtti.

Leqembi’nin fiyatı henüz belirlenmedi ancak pahalı olması bekleniyor. Kyodo Haber ajansına göre, ilacın ABD’deki fiyatı yıllık 56 bin dolar civarında.

Eisai Co’nun CEO’su Haruo Naito, şirketin Leqembi’yi ihtiyacı olan kişilere ve ailelerine “yeni bir tedavi olarak” ulaştırmaya kararlı olduğunu söyledi. Naito, “Japon toplumunda demansla ilgili sorunlar üzerinde etki yaratmayı amaçlıyoruz” dedi.

Exit mobile version