FTSE 100 yüzde 1,3 düşüşle 7.510 seviyesinde kapandı

FTSE 100 endeksi, ABD’deki PMI verilerinin Fed’in şahin tavrını sürdürmesi için alan açması ve tahvil piyasalarında satış baskısı yaratması nedeniyle Pazartesi günü sert düştü. Ev fiyatları, ipotekler ve metal fiyatları da düşüş gösterdi.

Londra Borsası’nda işlem gören FTSE 100 endeksi, Pazartesi günü Ağustos ortasından bu yana en sert satışını gerçekleştirdi. Endeks, ABD’deki iyileşen PMI verilerinin Fed’in şahin tavrını sürdürmesi için alan açması ve Avrupa ve Kuzey Amerika genelinde devlet tahvillerinde satışları tetiklemesiyle %1,3 düşüşle 7.510 seviyesinde kapandı.

Ev Fiyatları ve İpotekler Düştü

Yurt içinde, Nationwide’dan alınan veriler, Eylül ayında ev fiyatlarının önceki yıla göre %5,3 düştüğünü gösterdi. Bu beklentilerden daha azdı; ancak bu, onaylı ipoteklerin pandemi öncesi seviyelere göre %30 daha düşük olması nedeniyle konut talebindeki keskin düşüşü yansıtıyor. Nationwide’ın baş ekonomisti Robert Gardner, “Konut piyasasındaki ivmenin yavaşlaması bekleniyordu, çünkü konut alıcılarının damga vergisi indiriminden yararlanmak için acele etmeleri gereken süre sona erdi” dedi.

Metal Fiyatları Baskı Altında

Zayıflayan hissiyat, endüstriyel metal fiyatlarını önemli göstergelerde baskı altına alarak madencilik şirketlerinin hisselerini düşürdü. Gümüş ve altın üreticisi Fresnillo %2,4, bakır üreticisi Endeavor %2,1 kaybetti. Metal fiyatlarındaki düşüşün arkasında, küresel ekonomik toparlanmanın gücünden şüphe duyulması ve Çin’in enerji krizi nedeniyle üretimini kısıtlaması yatıyor.

Bankalar Zarar Gördü

Bankacılık sektörü de Fed’in faiz artırımına gitme olasılığının artmasıyla zarar gördü. Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonun beklentilerden daha uzun süre yüksek kalabileceğini ve varlık alımlarının azaltılmasının “yakında” başlayabileceğini söyledi. Bu da tahvil faizlerinin yükselmesine ve bankaların marjlarının daralmasına yol açtı. Lloyds Bank %2,5, Barclays %2 düştü.

Savunma Şirketi BAE Systems Yükseldi

Öte yandan savunma şirketi BAE Systems, İngiliz hükümetinden gelen finansman turunda yaklaşık 4 milyar GBP aldıktan sonra %1,1 arttı. Şirket, Tempest adlı yeni nesil savaş uçağı projesine katılacak olan İtalya ve İsveç ile birlikte, İngiltere’nin gelecekteki hava gücü yeteneklerini geliştirmek için çalışacak. BAE Systems’in CEO’su Charles Woodburn, “Bu, İngiltere’nin savunma sanayisindeki liderliğini ve küresel rekabet gücünü korumak için hayati önem taşıyan bir projedir” dedi.

Exit mobile version