Yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesi uzman yorumu: % 71’i görebiliriz

Spin Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisi ve yıl sonu beklentileri hakkında konuştu. Derici, enflasyonun Mayıs 2023’te % 71’in üzerinde bir tepe yapabileceğini söyledi.

Spin Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, yarın açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisi ve yıl sonu beklentileri hakkında konuştu. Derici, enflasyonun Eylül 2023’te % 71’in üzerinde bir tepe yapabileceğini söyledi.

Eylül ayı enflasyon verisi yarın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Ağustos ayında aylık enflasyon oranı % 5,89 olarak gerçekleşmiş ve yıllık enflasyon % 58,36’ya yükselmişti. Piyasalar, Eylül ayında da yüksek bir enflasyon rakamı bekliyor. Yıl sonunda ise enflasyonun % 65’e çıkarılan resmi hedefin de üzerinde gerçekleşmesi olasılığı artıyor.

Bu konuda uzman görüşü almak için Spin Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül ile konuştuk. Derici, Eylül ayında aylık enflasyonun % 6,2, yıllık enflasyonun ise % 63,7 olarak gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Enflasyonun yükselmesinde gıda ve enerji fiyatlarının etkili olduğunu belirten Derici, önümüzdeki aylarda da bu faktörlerin baskısının devam edeceğini ifade etti.

Derici, yıl sonu enflasyon beklentisinin ise % 71 seviyesinde olduğunu kaydetti. Doğalgaz ve elektriğe sanayi kullanımında yapılan zamların tüketici fiyatlarına da yansıyacağını vurgulayan Derici, bütçe hazırlık sürecinde yeni zamların da gündeme gelebileceğini dile getirdi. Derici, “Muhtemelen % 71’in altında bir enflasyonla karşılaşmayacağız” dedi.

Derici, maaş zamlarının da enflasyonist etkisine dikkat çekerek, alım gücündeki düşüşü kompanse etmek için ücret artışlarının söz konusu olduğunu ancak bunun da yeni bir döngü başlattığını anlattı. Derici, “Bunu durdurmanın yolu sıkı para politikasından geçiyor. Daha fazla sıkılaştırma bu bir parça sancılı bir süreç hem işletmeler için hem de tüketiciler için ama bu süreci geçirmeden de enflasyonu kontrol altına almak dizginlemek maalesef ki mümkün olmuyor” diye konuştu.

Derici, enflasyonun gelecek sene Mayıs ayında tepe yapabileceğini öngördüğünü de sözlerine ekledi. Derici, “Benim tahminime göre Mayıs ayında tepeyi görüyoruz. % 71’in üzerinde. Yıl sonunda 70-72 civarında bir tepe bekliyorum ben Mayıs itibariyle. Sonrasında da baz etkisiyle ve atılan para politikası sıkılaştırma adımlarıyla düşüşe geçeceğiz” dedi.

Exit mobile version