USDJPY, Japonya imalat PMI’sının düşmesine rağmen yükseldi

USDJPY 49 haftanın zirvesine çıkarken, Japonya imalat PMI’sı düşüş gösterdi. Nikkei 225 Endeksi ise yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yükseldi.

USD/JPY, Pazartesi günü 5 saat önce 49 haftanın en yüksek seviyesi olan 149,72’ye yükseldi. Bu, ABD dolarının Japon yenine karşı güçlü bir performans sergilediğini gösteriyor. Döviz çifti, Japonya imalat PMI’sının Eylül ayında düşüş göstermesine rağmen yükselişini sürdürdü.

Au Jibun Bank Japonya İmalat PMI’ı, Ağustos ayındaki son 49,6 seviyesindeki 48,6’lık flaş okumadan Eylül 2023’te hafif aşağı yönlü revize edilerek 48,5’e revize edildi. Bu, fabrika faaliyetlerinde art arda dördüncü düşüş ayıydı ve üretim son 3 ayın en sert düşüşüyle Şubat ayından bu yana en hızlı düşüş oldu.

Ayrıca yeni siparişler son 7 ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi; Çin’e yapılan satışların azalması nedeniyle ihracat siparişleri zayıf kaldı.

Ayrıca, satın alma seviyeleri art arda 14’üncü ayda da geriledi ve Şubat ayından bu yana en hızlı düşüşünü kaydetti. Birikmiş işler art arda 12. ayda da düşerken, imalatçılar istihdam düzeylerini kısmi olarak artırırken, tükenme oranı Nisan ayından bu yana en güçlü seviyeye ulaştı.

Satıcı performansı biraz kötüleşti. Fiyatlar açısından ise girdi fiyat enflasyonu, artan hammadde, enerji, navlun ve petrol fiyatları nedeniyle Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ve daha zayıf bir yen. Çıkış ücretleri daha da sağlam bir hızla arttı. Son olarak talep ve kapasitede beklenen iyileşmelere bağlı olarak duyarlılık güçlendi.

PMI endeksi, imalat sektörünün genel durumunu ölçmek için kullanılır. Endeks değeri 50’nin üzerindeyse sektörde genişleme olduğu, altındaysa daralma olduğu kabul edilir. Japonya imalat PMI’ının 50’nin altında kalması, sektördeki zorlukların devam ettiğini gösteriyor.

Nikkei 225 Endeksi yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yükseldi

Nikkei 225 Endeksi %1,5 artışla 32.300 seviyesinin üzerine çıkarken, daha geniş kapsamlı olan Topix Endeksi Pazartesi günü %1,3 artışla 2.354’e yükseldi ve yatırımcıların Japon şirketleri arasındaki duyarlılığın üçüncü çeyrekte belirgin şekilde iyileştiğini gösteren verilerin ekonomiye dair iyimserliği artırmasıyla iki günlük düşüşünü sonlandırdı.

Yatırımcılar ayrıca Japon firmaları için büyük bir pazar olan Çin’den gelen iyimser imalat verilerini ve ABD hükümetinin kapanmasının kıl payı önlenmiş olmasını da memnuniyetle karşıladılar.

Gelişmeye neredeyse tüm sektörler katıldı ve Mitsubishi UFJ (%2,5), Kawasaki Kisen (%1,7), Toyota Motor (%1,8), Fast Retailing (%2,6), Advantest (%2,9) gibi endeksin ağır toplarından kayda değer kazanımlar görüldü. ve Sony Grubu (%1,5). Bu arada, Hong Kong, Çin ve Güney Kore’deki resmi tatiller nedeniyle ticaret hacminin zayıf kalması bekleniyor.

Nikkei 225 Endeksi, Japonya’nın en önemli borsa endeksidir. Endeks, Tokyo Borsası’nda işlem gören 225 büyük şirketin hisse senedi fiyatlarının ağırlıklı ortalamasını temsil eder. Topix Endeksi ise Tokyo Borsası’nda işlem gören tüm şirketlerin hisse senedi fiyatlarının ağırlıklı ortalamasını temsil eder.

Sonuç

USDJPY, Japonya imalat PMI’sının düşmesine rağmen 49 haftanın zirvesine çıkarken, Nikkei 225 Endeksi yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yükseldi. Bu, Japonya ekonomisi için karışık bir tablo çiziyor. Bir yandan döviz kuru avantajından yararlanan ihracatçılar için olumlu bir sinyal verirken, diğer yandan iç talebin zayıflığı ve maliyet baskısı nedeniyle imalat sektörü için olumsuz bir sinyal veriyor. Japonya ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğu söylenebilir, ancak hala belirsizliklerle karşı karşıya.

Exit mobile version