WTI Ham Petrol Fiyatı, ABD’de Anlaşma Sonrası Risk Algısının İyileşmesiyle Yükseldi

WTI ham petrol fiyatı, ABD'de anlaşma sağlanmasının ardından risk algısının iyileşmesiyle yükseldi. Yatırımcılar, Çarşamba günkü OPEC+ toplantısı öncesinde sıkı küresel arz görünümüne de odaklandı.

WTI ham vadeli kontratları, ABD’li yasa koyucuların hükümetin kapanmasını önlemek için son dakika anlaşması yapabilmelerinin ardından risk algısının iyileşmesiyle art arda iki seans boyunca düştükten sonra Pazartesi günü varil başına 91 doların üzerine çıktı.

Yatırımcılar, Çarşamba günkü OPEC+ toplantısı öncesinde sıkı küresel arz görünümüne de odaklandılar. Yine de analistler, daralan arz ve artan talebin piyasayı desteklemesi nedeniyle OPEC+’dan bu hafta herhangi bir politika değişikliği beklemiyor.

Hafta sonu açıklanan veriler, Çin imalat faaliyetinin Eylül ayında genişlemeye başladığını ve dünyanın bir numaralı ham petrol ithalatçısı Çin’de talep görünümünün arttığını gösterdi. Bu arada, ABD petrol göstergesi eylül ayını ve üçüncü çeyreği sırasıyla yaklaşık %9 ve %29 artışla tamamladı; bu da esas olarak Suudi Arabistan ve Rusya’nın uzatılmış arz kesintilerinin desteğiyle gerçekleşti.

Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre ham petrolün bu çeyreğin sonunda 93,19 USD/BBL seviyesinden işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 100,98 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.

Exit mobile version