Dolar Endeksi, ABD Hükümetinin Kapanmasını Önlemek İçin Anlaşmaya Varmasıyla Yükseldi

Bu makalede dolar endeksinin son durumu, Fed’in faiz politikası ve doların diğer para birimleri karşısındaki performansı hakkında bilgi verilmektedir. Makalede ayrıca dolar endeksinin gelecek tahminleri de paylaşılmaktadır.

Dolar endeksi, ABD’li yasa koyucuların hükümetin kapanmasını önlemek için son dakika anlaşması yapabildikleri haberlerinden destek buldu ve Pazartesi günü 106’nın üzerinde sabitlendi. Endeks aynı zamanda on ayın en yüksek seviyelerine yakın kalmayı sürdürdü ve ABD faiz oranlarına ilişkin uzun vadeli yüksek görünümün etkisiyle Eylül ayında %2,5 oranında artış gösterdi.

Fed Faiz Artırımı Sinyali Verdi

Federal Reserve, Eylül toplantısında politika faizlerini değiştirmedi ancak yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımının ve gelecek yıl daha önce belirtilenden daha az faiz indiriminin sinyalini verdi. Bu karar, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınından çıkışta güçlü bir performans sergilediğini ve enflasyonun hedeflenen seviyenin üzerinde kaldığını yansıtıyor.

Geçen hafta açıklanan veriler, Fed’in tercih ettiği çekirdek PCE fiyat endeksinin Ağustos ayında beklenenden daha az arttığını, ABD ekonomisinin ise ikinci çeyrekte %2,1 ile oldukça sağlam bir büyüme temposunu sürdürdüğünü gösterdi.

Dolar Çoğu Para Birimine Karşı İstikrarlı Seyrediyor

Dolar endeksi, ABD Doları’nın altı önemli para birimi karşısındaki değerini ölçüyor. Endeks Pazartesi günü 106,23 seviyesinde işlem görürken, geçen hafta 106,88 ile 2022’nin Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Dolar, Euro karşısında 0,86, Japon Yeni karşısında 111,64 ve İngiliz Sterlini karşısında 0,73 seviyesinde işlem görüyordu. Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre ABD Doları’nın bu çeyreğin sonunda 107,54 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 111,72 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.

Meta açıklaması: Bu makalede dolar endeksinin son durumu, Fed’in faiz politikası ve doların diğer para birimleri karşısındaki performansı hakkında bilgi verilmektedir. Makalede ayrıca dolar endeksinin gelecek tahminleri de paylaşılmaktadır.

Exit mobile version