Genel

Tunceli ve çevresinde sağanak yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor

Tunceli ve çevre illerde şiddetli yağış etkili oluyor. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlar zor durumda. Meteoroloji turuncu alarm verdi.

Tunceli’de dün gece başlayan ve sabah saatlerinde şiddetlenen sağanak yağış, yolları göle çevirdi. Tunceli-Elazığ karayolunda ulaşım aksadı. Belediye ve karayolları ekipleri, su baskınlarına müdahale etti. Bazı iş yerleri de su altında kaldı.

Tunceli-Elazığ karayolunda ulaşım durdu

Tunceli-Elazığ karayolunun Atatürk Mahallesi mevkisinde, yağmur suları yolu tamamen kapattı. Sabah erken saatlerde araç geçişleri bir süre yapılamadı. Belediye ve karayollarına ait araçlar, vidanjörler ve iş makineleri, yoldaki suyu tahliye etmek için yoğun bir çalışma yaptılar. Birçok iş yerinin önü de suyla dolarken, esnaf da kendi imkanlarıyla suyu boşaltmaya çalıştı.

Deprem bölgesinde vatandaşlar mağdur

Sağanak yağış, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşları da zor durumda bıraktı. Malatya, Adıyaman, Hatay, Erzincan, Erzurum, Bingöl ve Elazığ’da depremzedeler, çadır ve konteynerlarda yaşam mücadelesi veriyor. Yağmur suları, birçok çadır ve konteynera girdi. Vatandaşlar, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesini ve altyapı sorunlarının çözülmesini istiyor.

Malatya’da depremzedeler zor durumda

Malatya’nın Pütürge ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen, depremzedelerin sorunları devam ediyor. Depremde evleri yıkılan veya hasar gören binlerce vatandaş, çadır veya konteynerlarda yaşamaya devam ediyor. Yağışlı havalarda ise çadır ve konteynerlarda yaşayan vatandaşlar daha da zorlanıyor. Yağmur sularının girdiği çadır ve konteynerlarda eşyalar ıslandı, elektrik kesintileri yaşandı, hastalıklar arttı.

Depremzedelerden Mehmet Yıldız, “Yağmur yağıyor, çadırın içine su giriyor. Eşyalarımız ıslandı. Elektrik yok. Çocuklar hastalanıyor. Burada yaşamak çok zor” dedi.

Depremzedelerden Fatma Çelik ise “Kalıcı konutların bir an önce bitmesini istiyoruz. Burada kış çok soğuk geçiyor. Çadırda soba yakmak tehlikeli. Konteynerlarda da altyapı sorunu var. Su geliyor, elektrik kesiliyor” diye konuştu.

Hatay’da depremzedeler mağdur

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 25 Haziran 2021’de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen, depremzedelerin sorunları devam ediyor. Depremde evleri yıkılan veya hasar gören yaklaşık 10 bin vatandaş, çadır veya konteynerlarda yaşamaya devam ediyor. Yağışlı havalarda ise çadır ve konteynerlarda yaşayan vatandaşlar daha da zorlanıyor. Yağmur sularının girdiği çadır ve konteynerlarda eşyalar ıslandı, elektrik kesintileri yaşandı, hastalıklar arttı.

Depremzedelerden Ahmet Özdemir, “Yağmur yağıyor, konteynerin içine su giriyor. Eşyalarımız ıslandı. Elektrik yok. Çocuklar hastalanıyor. Burada yaşamak çok zor” dedi.

Depremzedelerden Ayşe Kaya ise “Kalıcı konutların bir an önce bitmesini istiyoruz. Burada kış çok soğuk geçiyor. Konteynerlarda altyapı sorunu var. Su geliyor, elektrik kesiliyor” diye konuştu.

Meteoroloji turuncu alarm verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölgede yağışların devam edeceği uyarısında bulundu. Adana, Osmaniye, Hatay ve Samsun için turuncu alarm verildi. Bu illerde çok kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Tunceli, Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da da gece saatlerinde etkili olacak sağanak yağış nedeniyle vatandaşlar ve yetkililer tedbirli olacak.

Adana’da sel tehlikesi

Adana’da dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış, sel tehlikesine neden oldu. Bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Bazı ev ve iş yerlerinin bodrum katları da suyla doldu. İtfaiye ekipleri, su tahliye çalışması yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adana için turuncu alarm verdi. Bugün ve yarın çok kuvvetli sağanak yağış beklendiği belirtildi. Vatandaşlar ve yetkililer sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.

Osmaniye’de yıldırım çarptı

Osmaniye’de dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış, yıldırım çarpmasına neden oldu. Kadirli ilçesinde bir evin çatısına yıldırım düştü. Çatıda yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangını söndürdü. Evde maddi hasar meydana geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Osmaniye için turuncu alarm verdi. Bugün ve yarın çok kuvvetli sağanak yağış beklendiği belirtildi. Vatandaşlar ve yetkililer sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.