Göbeklitepe’de Tarihi Keşif: İlk Boyalı Yaban Domuzu Heykeli
Göbeklitepe’de 12.000 yıllık geçmişiyle tarihin 0 noktası olarak kabul edilen kazı çalışmalarında önemli bir keşif daha yapıldı. İlk boyalı yaban domuzu heykeli bulundu. Göbeklitepe’nin son keşfi ilk kez görüntülendi.
Şanlıurfa’da, 12.000 yıllık geçmişiyle tarihin 0 noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe ve Karahan tepede devam eden kazı çalışmalarında arkeologlar önemli bir keşfe daha imza attı. Kireç taşından yapılmış ve üzerinde kırmızı, beyaz ve siyah boya kalıntıları bulunan bir yaban domuzu heykeli ortaya çıkarıldı. Bu heykel, döneminden günümüze ulaşan ilk boyalı heykel olarak kayda geçti.
Boyalı Yaban Domuzu Heykeli
Göbeklitepe’de Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü Taş Tepeler Projesi kapsamında 9 arkeolojik alanda insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı. Bunlardan en dikkat çekeni, kireç taşından yapılmış ve yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları görülebilen bir yaban domuzu heykeli oldu.
Domuz heykeli, yapının çok tanımlı bir noktasında, yani merkezi dikilitaşın ortasındaki aksın bir kenarında bulundu. Atak pozisyonunda olması, dişlerinin görünür olması ve saldırganlığın vurgulanması dikkat çekti. Bu heykel, döneminden günümüze ulaşan ilk boyalı heykel olarak kayda geçti.
Heykelin dili ve kıl tabakasının özgün renklerinde boyalı yapılmış olması bu eseri farklılaştırıyor. Heykelin yüksekliği 60 cm, uzunluğu ise 1 metre civarında.
Diğer Heykeller
Göbeklitepe’de bulunan diğer heykeller arasında, kaburga kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki bir insan heykeli de yer alıyor. Bu eser, dönemin en gerçekçi heykellerinden biri olarak görülüyor.
Ayrıca insan heykelinin yanında duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ve zemine bırakılmış taş tabaklara da ulaşıldı. Bu tabakların üzerinde turna kuşu motifleri işlenmiş.
Göbeklitepe Hakkında
Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 18 km kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik sit alanıdır. Dünyanın bilinen en eski tapınak kompleksi olarak kabul edilir. Neolitik Çağ’a ait olan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
Göbeklitepe’de şimdiye kadar 20’den fazla dikilitaşlı yapının temelleri ortaya çıkartılmıştır. Bu yapıların her biri, merkezde iki büyük dikilitaşın çevresinde yer alan küçük dikilitaşlardan oluşmaktadır. Dikilitaşların üzerinde hayvan figürleri işlenmiştir.