Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni anayasa çağrısı, Kılıçdaroğlu’ndan sert yanıt

Ankara’da terör saldırısının gölgesinde yeni yasama yılının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasa çağrısı yaptı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ise çağrıyı yapanların önce anayasaya uyması gerektiğini söyledi. Erdoğan ayrıca AİHM’in FETÖ’cü bir kişiye verdiği ihlal kararına tepki gösterdi.

Ankara, 1 Ekim 2023 – Ankara günü bomba sesiyle başlamadan önce gözler Meclis’te yeni yasama yılının açılış töreninde ve oradan verilecek mesajlardaydı. Terör saldırısının gölgesinde Meclis’in açılışına yeni anayasa ve sistem tartışmaları damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa yapalım çağrısında bulunurken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çağrıyı yapanların önce anayasaya uyması gerektiğini belirtti.

Erdoğan: Sözü ve teklifi olan herkesi yeni anayasa çağrımıza katılmaya davet ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’teki konuşmasında, Türkiye’nin yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturma fırsatını yakaladığını söyledi. “Şimdi önümüzde yeni bir görev, yeni bir fırsat var. Bu da ülkemizi yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturmaktır.” diyen Erdoğan, sözü ve teklifi olan herkesi yeni anayasa çağrımıza katılmaya davet etti.

Erdoğan, yeni anayasayla birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik iyileştirme ihtiyacını da gündeme getirdi. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin iyileştirme ihtiyacını da yeni Anayasa çalışmaları kapsamında değerlendirebileceğimizi ifade etmek istiyorum.” diyen Erdoğan, böylece yönetim sistemi tartışmalarını ila nihaye sona erdirme imkanı bulacaklarını kaydetti.

Kılıçdaroğlu: Çağrıyı yapanların önce anayasaya uyması lazım

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısına sert bir şekilde karşılık verdi. “Çağrıyı yapanların önce anayasaya uyması lazım.” diyen Kılıçdaroğlu, mevcut anayasaya göre Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı olma hakkının olmadığını hatırlattı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin güçlendirilmiş parlamenter sistem metnini parlamentodan geçireceğini de vurguladı.

Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı’nın hedefinin mevcut anayasada yer alan “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” maddesini değiştirmek olduğunu iddia etti. Böylece 2028 seçimleri için Erdoğan’ın bir kez daha aday olabileceğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “Tek adamla anayasa olmaz. Bu iktidarın ahlaki ve siyasi meşruiyeti yok. Sahte videolarla iktidar olan bir kişiyle nasıl masaya oturacağız?” diye konuştu.

Erdoğan’dan AİHM’e tepki: FETÖ’cü alçaklara bu karardan ekmek çıkmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ayrıca FETÖ’den mahkum olan bir kişinin açtığı davada Türkiye aleyhine ihlal kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Maşeri vicdanda zaten mahkum olan FETÖ’cü alçaklara bu karardan ekmek çıkmaz. Türkiye, bu ihanet çetesiyle mücadelesinden milim geri adım atmayacak, herhangi bir taviz, eskiye dönüşe müsaade etmeyecektir.” dedi.

Erdoğan, isim vermeden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi eylemini konu alan “KHK Belgeseli” nedeniyle tartışmaların büyüdüğü ve sonunda iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne de gönderme yaptı. Erdoğan, “Sanat öne sürülerek milli iradeye kast edenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz.” ifadesini kullandı.

Erdoğan, terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin sınır ötesi harekata her an hazır olduğu mesajını da “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleriyle yeniden hatırlattı. Erdoğan, “Güney sınırlarımızın 30 km derinliğinde bir güvenlik şeridiyle koruma stratejimiz bakidir. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözü kulaklardan hiç eksik olmasın.” dedi.

Exit mobile version