Hatay’dan Ankara’ya Özgürlük Yürüyüşü

Hatay’dan Ankara’ya Özgürlük Yürüyüşü başladı. Hatay’ın seçtiği milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Babası Mustafa Atalay, oğlunun sesini duyurmak için yürüyüşe öncülük etti.

Hatay’ın seçtiği milletvekili Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Babası Mustafa Atalay, oğlunun sesini duyurmak için Hatay’dan Ankara’ya Özgürlük Yürüyüşü başlattı. Türkiye İşçi Partisi ve CHP milletvekilleri de yürüyüşe destek verdi.

Depremin etkilediği Hatay’da adalet arayışı

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay, siyasi bir krizle de karşı karşıya. Hataylıların oylarıyla milletvekili seçilen Can Atalay, meclisteki yerini alamadı. Gezi Parkı davasında yargılanan Atalay, iş insanı Osman Kavala ile birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklar Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku da 18’er yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Can Atalay’ın babası Mustafa Atalay, oğlunun adalet arayışına destek olmak için bastonuyla en önde yürüdü. Yağmur altında başlayan yürüyüşe Türkiye İşçi Partisi ve CHP milletvekilleri de katıldı. Yürüyüşçüler, siyasilerin yargıyı bağımsız bırakmasını ve halkın seçtiği vekillerin meclise girmesini istediler.

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru

Can Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali başvurusunda bulundu. Başvuru, 5 Ekim’de karara bağlanacak. Atalay, babasına gönderdiği mesajda şunları söyledi:

“Bizimle ilgili delil olmamasının ötesinde şiddet iddiası da yok. Biz bu olayların nasıl yaymışız, bir bağlantı dahi kurulamıyor. Adaletsizlik sadece devleti değil toplumu çürütür. Bu adaletsizliğe herkesin ama herkesin itiraz etmesini bekliyoruz.”

Atalay’ın babası da Adalet Bakanı’na seslenerek şöyle dedi:

“Sen ben eğer hukuk adamıysan hukukçu gibi davran. Siyasiler yargıyı bağımsız bıraksınlar. Aynaya bakabilecekler mi yarın bir gün? Çocuğu veya torunu bu davayla ilgili ‘Dedem varmış, babam varmış’ dediği zaman yüzü kızarmayacak mı? Kalbi titremeyecek mi?”

Ankara’ya ulaşma umudu

Hatay’dan Ankara’ya Özgürlük Yürüyüşü, yaklaşık 800 kilometre sonra Ankara’da son bulacak. Yürüyüşçüler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama yılının açılış gününde Can Atalay’ın milletvekili koltuğunda oturmasını umut ediyorlar.

Yürüyüş sırasında Hatay’ın sorunlarını da gündeme getiren yürüyüşçüler, depremzedelerin durumuna dikkat çektiler. Hatay’da hala çadırlarda yaşayan binlerce insan olduğunu belirten yürüyüşçüler, Can Atalay’ın Hatay’ı temsil etmesi gerektiğini vurguladılar.

Yürüyüşçüler, “Ferman saray yargısına, sokaklar meydanlar yollar bizim ve halkımız” sloganlarıyla yola devam ediyorlar.

Exit mobile version