Dünya

Suudi Arabistan ve Rusya’nın Petrol Hamlesi: Nedenleri, Sonuçları ve Riskleri

Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretiminde yaptığı kesintiler, fiyatları yükseltti ve talep arttı. Bu makalede, bu hamlenin nedenleri, sonuçları ve riskleri ele alınıyor.

Temmuz ayında Suudi Arabistan gönüllü olarak petrol üretiminde ek kesintiler ilan ettiğinde tüccarlar bunları görmezden geldi. Fiyatlar hareket etmedi. Herkes Çin ve ABD’deki taleple meşguldü . Üç ay sonra işler çok farklı görünüyor. Suudiler ve Ruslar ortak kesintilerin üç ay uzatıldığını duyurdular. Tahminciler dikkatlerini arza çevirdi. Güçlü talep nedeniyle arzın zaten sıkışık olduğu ortaya çıktı ve bu da dengesizliği daha da kötüleştirdi.

Bunun olacağını yalnızca pek çok kişi görebiliyordu . Birincisi, hem Suudi Arabistan hem de Rusya’nın daha yüksek petrol fiyatlarına ihtiyacı vardı. İkincisi, OPEC+’ın fiyatları artırmak için üretimi kıstığı önceki zamanların aksine, ABD kaya petrolünün üretimde artışla karşılık verme riski düşüktü. ABD kaya petrolü, üretim büyümesine yönelik yeni, daha disiplinli yaklaşımının tadını çıkarıyor ve WTI her bir dolar arttığında sondaj kulesi eklemek için acele etmek yerine yavaş yavaş ilerliyor.

Bu özel durumda, kimsenin sondaj kulelerine koşmamasının bir nedeni daha var: Dallas Fed Enerji Araştırması’nın bu hafta ortaya çıkardığı açıklamaya göre, ABD’li sondajcılar hâlâ ciddi maliyet enflasyonuyla uğraşıyor ve bu durumun gelecek yılda da devam etmesini bekliyor.

Dolayısıyla, ABD kaya petrolünün hız kazanması ve günde tüketilen 1,3 milyon varilin bıraktığı boşluğu doldurması gibi temel bir zorluk göz önüne alındığında, Suudi ve Rusya’nın aslında kesin bir iddiası vardı.

Petrol Gelirleri Artıyor

Wall Street Journal’ın aktardığı Energy Aspects analizine göre, Suudi Arabistan’ın petrol gelirleri bu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre günlük 30 milyon dolar daha yüksek olabilir . Bu, ikinci çeyreğe göre %5,7’lik bir artışa veya ilave 2,6 milyar dolara tekabül ediyor.

Raporda ayrıca Rusya’nın petrol gelirlerinin dönem içerisinde 2,8 milyar dolar artabileceği belirtiliyor. Reuters ayrıca , Rusya’nın yalnızca Eylül ayındaki petrol ve doğalgaz gelirlerinin 7,6 milyar dolara ulaşabileceğini, bunun da Ağustos ayı gelirlerinden %14 daha yüksek olacağını hesapladı .

Bu gelir artışları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın kamu maliyesi üzerindeki baskıyı hafifletebilir. Her iki ülke de pandemi nedeniyle büyük bütçe açıklarıyla karşı karşıya kaldı ve petrol fiyatlarındaki düşüş gelirlerini azalttı. Suudi Arabistan, 2020 yılında GSYİH’nın %11,3’üne denk gelen 79,5 milyar dolarlık bir bütçe açığı verdi. Rusya ise 2020 yılında GSYİH’nın %4,1’ine denk gelen 38,4 milyar dolarlık bir bütçe açığı verdi.

Talep Artışı Devam Ediyor

Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol hamlesinin arkasındaki bir diğer önemli faktör de talep artışıdır. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Eylül ayında küresel petrol talebinin Ağustos ayına göre günlük 1,6 milyon varil arttığını ve 96,7 milyon varile ulaştığını bildirdi. Bu artış, özellikle Çin ve ABD’deki ekonomik toparlanmanın etkisiyle gerçekleşti.

IEA, talebin 2021 yılında ortalama 96,2 milyon varil olacağını ve 2022 yılında ise 99,4 milyon varile yükseleceğini tahmin ediyor. Bu da, petrol talebinin pandemi öncesi seviyelerine yaklaşacağı anlamına geliyor. IEA ayrıca, petrol arzının talebi karşılamakta zorlanacağını ve arz açığının 2022 yılında günlük 1,5 milyon varile kadar çıkabileceğini belirtiyor.

Bu durum, petrol fiyatlarının daha da yükselmesine neden olabilir. Brent ham petrolü Ekim ayında varil başına 80 doların üzerine çıkarak üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bazı analistler, Brent’in kış aylarında varil başına 90 dolara veya daha fazlasına çıkabileceğini öngörüyor.

Riskler Var mı?

WSJ raporunda Suudi Arabistan ve Rusya’nın hamlesinin riskli olduğu belirtildi . Başka koşullar altında öyle olabilirdi. Bir üretici arzını azalttığında, boşluğu doldurmak için genellikle bir başkası devreye girer. Veya kesintiler fiyatları etkilemede başarısız oluyor; Temmuz ayında Suudilerin başına gelen de buydu. Ama sonra işler değişti.

Daha önce de belirtildiği gibi, başka hiçbir üretici Suudi ve Rus petrolünün bıraktığı boşluğu dolduramaz. Kimse yapmadı. Ve hafif bir gecikmeye rağmen kesintiler işini yaptı: Fiyatları yukarıya taşıdılar ve hâlâ da yukarı itmeye devam ediyorlar. Talep nedeniyle.

Son iki haftada Uluslararası Enerji Ajansı’ndan petrol talebi konusunda iki güncelleme görüldü. Dünya Enerji Görünümü’nün bir teaserı olan ilkinde , petrol talebinin 2030’dan önce zirveye ulaşacağı söylendi. Gaz ve kömür talebinin de zirveye ulaşacağı ve bunların kaderlerinin, bunların yerini alacak rüzgar, güneş ve elektrikli araçlar tarafından belirleneceği belirtiliyor.