Genel

Kalkınma yolu projesi için çalışmalar sürüyor: Bakan Vuraloğlu detayları açıkladı

Kalkınma yolu projesi, Türkiye’yi Basra Körfezine bağlayacak 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol projesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Vuraloğlu, Bağdat’ta yaptığı görüşmelerde projenin detaylarını ve sürecini anlattı.

Türkiye’yi Basra Körfezine bağlayacak olan Kalkınma yolu projesi için çalışmalar hızla devam ediyor. 1200 kilometrelik demiryolu ve otoyol projesi, yeni İpek Yolu olarak tanımlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Vuraloğlu, Bağdat’ta yaptığı önemli görüşmelerde projenin ete kemiğe bürünmeye başladığını ve bundan sonraki sürecin nasıl ilerleyeceğini anlattı.

Proje hem demiryolu hem otoyol içeriyor

Bakan Vuraloğlu, projenin hem demiryolu hem de otoyol içerdiğini belirtti. Bakan Vuraloğlu, projenin ilk etapta Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni ilgilendirdiğini söyleyerek, “Havalimanında ciddi bir mesafeye aşamaya gelindi ve oradan doğrudan Türkiye ve Türkiye’den sonra gerek demir yoluyla bütün Avrupa’ya gerekse limanlarla her tarafa gitme şansı olmuş olacak” diye konuştu.

Bakan Vuraloğlu, ayrıca Hindistan’dan başlayarak denize ulaşan bir koridorun da alternatif olabileceğini ancak bunun fizibilitesinin henüz net olmadığını ifade etti.

Proje 2028 yılında tamamlanacak

Bakan Vuraloğlu, projenin ne zaman tamamlanacağına ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Havalimanı 2025 yılında ilk fazla devreye girecek. Burada halen büyük oranda demiryolu eksikliği var Irak tarafında. Biz de ise az bir eksik var. Bunun tam anlamıyla faaliyete girmesi 2028’i bulacaktır diye düşünüyorum. Çünkü 1200 km demir yolu otoyolu konuşuyoruz. Türkiye tarafında 130 kilometrelik bir hattı konuşuyoruz ki o bizim için daha kolay olacaktır.” dedi.

Irak tarafından olumlu yaklaşım

Bakan Vuraloğlu, Bağdat’ta yaptığı görüşmelerde Irak tarafından projeye olumlu yaklaşıldığını da belirtti. Bakan Vuraloğlu, “Bugüne kadar Bağdat biraz daha hani Türkiye ile ilgili projeler konuşuluyor ama masada kalırken biz bunu hemen hızlı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Bakan Vuraloğlu, projenin bölgesel kalkınmaya ve işbirliğine büyük katkı sağlayacağını da vurgulayarak, “Bu proje sadece Türkiye ve Irak için değil, bütün bölge için önemli bir proje. Bu projeyle birlikte bölgede barış, istikrar ve refah artacak” dedi.