Dünya

New York’ta Yağmur Felaketi: Şehir Sular Altında Kaldı

New York, tarihinin en yağışlı günlerinden birini yaşadı. Yoğun yağışlar metro ve banliyö demiryolu hatlarını felç etti, sürücüleri otoyollarda mahsur bıraktı, bodrumları sular altında bıraktı ve LaGuardia Havalimanı’nın bir terminalini saatlerce kapattı.

New York, onlarca yıldır görmediği kadar yoğun yağışların etkisi altında kaldı. Cuma günü metropol bölgesinde yaşanan sel felaketi, ulaşım ağını durdurdu, binlerce insanı evlerine dönememeye mahkum etti ve birçok bodrum katını kullanılamaz hale getirdi. LaGuardia Havalimanı’ndaki bir terminal bile saatlerce kapatıldı.

Rekor Kırıldı

Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Cuma günü akşam karanlığında John F. Kennedy Havalimanı’na yaklaşık 8,65 inç (21,97 santimetre) yağmur yağdığını ve 1960 yılında Donna Kasırgası sırasında belirlenen herhangi bir Eylül günü rekorunu aştığını söyledi.

NWS, Brooklyn’in bazı kısımlarında 7,25 inçten (18,41 santimetre) fazla bir mesafe görüldüğünü ve en az bir noktada tek bir saat içinde 2,5 inç (6 santimetre) kayıt yapıldığını belirtti.

Ida’nın İzleri

Tufan, Ida Kasırgası’nın kalıntılarının Kuzeydoğu’ya rekor düzeyde yağmur yağdırmasından ve New York City’de çoğunluğu sular altında kalan bodrum katlarında olmak üzere en az 13 kişinin ölümüne yol açmasından iki yıl sonra geldi. Herhangi bir ölüm ya da ağır yaralanma bildirilmemesine rağmen Cuma günkü fırtına korkutucu anıları canlandırdı.

Ida, aralarında küçük bir çocuğun da bulunduğu Joy Wong’un üç komşusunu öldürdü. Cuma günü de Queens’in Woodside kentindeki binasının ön kapısına su damlamaya başladığını söyledi.

“Çok endişelendim” dedi ve ayrılmanın çok tehlikeli hale geldiğini açıkladı. “Dışarısı bir göl gibiydi, bir okyanus gibiydi.”

Birkaç dakika içinde su binanın bodrumunu neredeyse tavana kadar doldurdu. 2021 yılında ailenin ölümünün ardından bodrum kat dinlenme odasına dönüştürüldü. Artık yok edildi.

Şehir yetkilileri Cuma günü altı bodrum katının su altında kaldığına dair raporlar aldıklarını, ancak tüm sakinlerin güvenli bir şekilde dışarı çıktığını söyledi.

Olağanüstü Hal İlan Edildi

Vali Kathy Hochul ve Belediye Başkanı Eric Adams olağanüstü hal ilan etti ve insanları mümkünse oldukları yerde kalmaya çağırdı. Ancak okullar açıktı, öğrenciler derslere gidiyordu ve birçok yetişkin de eve nasıl döneceklerini merak etmek için işe gidiyordu.

Hemen hemen her metro hattı en azından kısmen askıya alındı, güzergahı değiştirildi veya gecikmelerle çalıştırıldı. Manhattan’dan Metro-Kuzey banliyö demiryolu hizmeti günün büyük bölümünde askıya alındı, ancak akşam saatlerinde yeniden başlatıldı. Toplu taşıma yetkilileri, Long Island Demiryolu Yolu’nun tıkandığını, şehrin 3.500 otobüsünden 44’ünün mahsur kaldığını ve şehir genelinde otobüs hizmetlerinin kesintiye uğradığını söyledi.

Brooklyn lise öğrencisi Malachi Clark, eve otobüsle, ardından metroyla dönmeye çalıştıktan sonra, “Otobüsleri durdurduğunda bunun kötü olduğunu biliyorsun” dedi. Okul otobüsleri çalışıyordu ama çoğu engelli olan devlet okulu öğrencilerinin yalnızca küçük bir kısmını taşıyorlardı.

Öğleden sonra Grand Central Terminali’ndeki bilet gişesinden uzun bir kuyruk oluştu; trenleri iptal edilenler arasında Mike Tag de vardı. Demiryolu çalışanları olası geçici çözümler önermişti ancak o bunların işe yarayıp yaramayacağını merak ediyordu.

“Bu yüzden burada oturacağım, onlar açılıncaya kadar dışarı çıkacağım” dedi.

Trafik Felç Oldu

Manhattan’ın doğu yakasındaki önemli bir arter olan FDR Drive’ın bir kısmında trafik günün erken saatlerinde durma noktasına geldi. Araç lastiklerinin üzerinde su olması nedeniyle bazı sürücüler araçlarını terk etti.

Priscilla Fontallio, sabah saat 11 civarında, otoyolun su altında kalmayan ancak hareket etmeyen bir bölümünde bulunan arabasında üç saat geçirdiğini söyledi. “Hayatımda böyle bir şey görmedim” dedi.

Brooklyn’in Güney Williamsburg semtindeki bir sokakta, karton ve diğer döküntüler yüzerken işçiler yağmur kanalını açmaya çalışırken dizlerine kadar suyun içindeydiler. Bazı insanlar su basmış kaldırımları geçmek için süt kasaları ve ahşap tahtalar düzenledi.