İran, Şam ve Venezuela hükümetleriyle imzalanan bir anlaşma çerçevesinde, Suriye’nin Humus vilayetinde günde 140 bin varil kapasiteli yeni bir petrol rafinerisi inşa etme planlarını duyurdu. Bu proje, batının her üç ülkenin de petrol endüstrilerine yönelik yaptırımlarına rağmen gerçekleştirilecek.
Üçlü mutabakat imzalandı
İran Ulusal Petrol Rafineri ve Dağıtım Şirketi (NIORDC) Genel Müdürü Celil Salari, devlet tarafından işletilen Fars News’e verdiği demeçte, “Suriye’de inşa edilecek 140 bin varillik yeni bir rafineri için İran, Venezuela ve Suriye arasında üçlü bir mutabakat imzalandı.” dedi.
Yetkili, “Yapılan çalışmalarda Suriye ve komşu ülkelerin petrol ürünlerine ihtiyacı olduğu tespit edilmiş, bu nedenle mevcut iki Suriye rafinerisi olan Humus ve Bania’nın yanında 140 bin varil kapasiteli bir rafineri tespit edilmiştir.” diye ekledi. Üç ülke yakında finansman ve inşaat aşamasına girecek.
Salari ayrıca, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin mayıs ayında yaptığı ziyaret sırasında mevcut Humus rafinerisinin İranlı mühendisler tarafından onarıldığını, yeni rafineri için çalışmaların İran Ulusal Petrol Şirketi’nden (NIOC) bir ekip tarafından yürütüldüğünü açıkladı.
Batının yaptırımlarına meydan okuma
Dönüm noktası niteliğindeki bu anlaşma, batının her üç ülkenin de petrol endüstrilerini neredeyse yok eden acımasız yaptırım kampanyasına rağmen gerçekleşti. İran, her iki ülkeye de teknik, maddi ve askeri yardım sağlayarak, hem Suriye’nin hem de Venezüella’nın batının en kötü saldırısının üstesinden gelmesine yardım etmede çok önemli bir rol oynadı.
Karakas, Mayıs 2022’de NIORDC ile imzalanan 100 milyon avroluk anlaşma kapsamında büyük onarım ve genişletme çalışmalarından geçen El Palito petrol rafinerisindeki çalışmalara Haziran ayında yeniden başladı. İranlı teknik ekipler ayrıca Venezüella’nın en büyük petrol rafinerisi kompleksi olan Paraguana Rafineri Merkezi’ni restore etmek için de çalışıyor. Plan, Çin ve İran parça ve ekipmanlarını başlangıçta ABD teknolojisi kullanılarak inşa edilen bir rafineride birleştirmeyi öngörüyor.
İran, Humus’ta yeni bir rafineri inşa ederek Suriye’nin petrol üretim seviyelerini artırmasına da yardımcı olacak; çünkü ülke, savaşın başlangıcından bu yana batılı bombaların yol açtığı yıkım ve devam eden petrol hırsızlığı kampanyası nedeniyle 100 milyar dolardan fazla gelir kaybetti. ABD işgal ordusunun liderliğinde.
2019’da eski ABD başkanı Donald Trump , Washington’un neden kuzeydoğu Suriye’deki işgali sürdürme niyetinde olduğunu şöyle açıklamıştı: “Askerlerimizi eve getirmek istiyoruz. Ama petrolü sakladığımız için askerleri bıraktık… Ben petrolü severim. Biz “Petrolü saklıyorum.”
The Cradle yazarı Firas Shoufi’ye göre , Suriye petrolünü Irak Kürdistan Bölgesi’ne (IKR) aktarmanın asıl amacı, 13’ten fazla ABD askeri üssü tarafından korunan Kuzey ve Doğu Suriye Kürt Özerk Yönetimi’ne (AANES) yardım etmek. faaliyetlerini finanse etmek ve yerel yakıt ihtiyacını karşılamak.
İran aynı zamanda kıyılarına yakın yerlerde akaryakıt kaçakçılığıyla da mücadele ediyor ve sıklıkla Kızıldeniz’de çalıntı yakıt taşıyan tankerlere el koyuyor.