Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Rusya-Ukrayna savaşını durdurmak birinci öncelik

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Muğla’da Türkiye’nin diplomasi trafiğine ilişkin konuştu. Fidan, Rusya-Ukrayna savaşını durdurmanın birinci öncelik olduğunu, Karadeniz tahıl girişimi ve Azerbaycan’ın Karabağ’daki anti-terör operasyonu hakkında da bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Muğla’da Türkiye’nin diplomasi trafiğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının bölgeye ve dünyaya büyük zarar verdiğini belirterek, savaşı durdurmanın bir numaralı öncelikleri olduğunu söyledi. Fidan, ayrıca Karadeniz tahıl girişimi ve Azerbaycan’ın Karabağ’daki anti-terör operasyonu hakkında da bilgi verdi.

Rusya-Ukrayna savaşı bölgeyi tehdit ediyor

Fidan, bir dizi program için geldiği Muğla’da AK Parti il başkanlığını ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, gündemin ilk sırasında Rusya-Ukrayna savaşının yer aldığını ifade etti. Fidan, savaşın bölgedeki ticari akışı etkilediğini ve insanlığı ilgilendiren bir sorun olduğunu vurguladı.

Fidan, şöyle konuştu: “Savaşı durdurmak tabii ki bir numaralı önceliğimiz. Çünkü bölgeye ve dünyaya büyük bir zarar vermekte. Bu konuda birçok girişimlerimiz devam etmekte. Bunların başında Karadeniz tahıl girişimi gelmekte. Bu konu sadece bölgemizi değil, özellikle başta Afrika ülkeleri olmak üzere insanlığın tamamını ilgilendiren bir soru.”

Fidan, her gün soframıza gelen ekmeğin yokluğunun alarm zilleri çaldırdığını belirterek, “Şu anda bu alarm zilleri birçok için çalma durumunda. Biz de bu konuda hem bölgesel hem de küresel düzeyde çözüm arayışları içindeyiz” dedi.

Azerbaycan’ın Karabağ operasyonu anti-terör mücadelesi

Fidan, Azerbaycan’ın Karabağ’daki anti-terör operasyonuna da değindi. New York’taki görüşmelerde neler konuşulduğunu anlatan Fidan, şunları söyledi: “Azerbaycan’ın yaptığı operasyonun Ermeni etnik nüfusu kesinlikle hedef almadığını, tam tersine onlar için daha güvenli bir ortam oluşturma ve belirsizliği ortadan kaldırma yönünde atılan bir adım olduğunu uzun uzun anlattık.

Azerbaycan silahlı unsurların tasfiyesi konusunu bir numaralı bir öncelik haline getirdi ve bunu da hayata geçirdi. Burada herhangi bir sivil kaybına sebep olmadan bunu yaptı.”

Fidan, Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu ve Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini desteklediğini de vurguladı. Fidan, “Türkiye olarak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunuyoruz. Karabağ’da yaşananlar bir işgaldir ve bu işgal sona ermelidir. Bu konuda uluslararası toplumun da daha duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Exit mobile version