Yabancı tabelaların kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin açıklama geldi!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cadde ve sokaklardaki tabela uyumsuzluğuna dikkat çekerek, tabela kullanımına bir standart getirilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, yabancı tabelaların kullanımının da sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cadde ve sokaklarda yer alan tabelaların görüntü kirliliğine yol açtığını belirterek, tabela kullanımına bir standart getirilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, yabancı tabelaların kullanımının da sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.

Palandöken, TESK’in yayınladığı basın bülteninde, çok renkli ve boyutları birbirinden farklı tabelaların hem işletmelerin saygınlığına hem de şehir estetiğine zarar verdiğini ifade etti. “Tabelalarda standart olmalı” diyen Palandöken, şunları kaydetti:

“İşletmelerin tabelalarında güvenilirlik, yaptıkları işi ön plana çıkarma, müşteri açısından önemli olduğu kadar o işletmenin öne çıkması açısından da önemlidir. Tabelalarda kullanılan renkler, yazı karakterleri, boyutlar ve yabancı kelimeler işletmelerin saygınlığını kazandıracak şekilde olmalıdır. Dolayısıyla bunların hepsi müşteri açısından önemli olduğu kadar o işletmenin öne çıkması açısından da önemlidir.”

Palandöken, tabelalarda yabancı kelimelerin sıklıkla yer aldığına dikkat çekerek, bunun da Türkçe’ye zarar verdiğini belirtti. “Yabancı tabelalar sınırlandırılmalı” diyen Palandöken, şöyle devam etti:

“Tabelalarda yabancı kelimeler kullanmak yerine Türkçe kelimeler kullanılmalıdır. Türkçe’mizi korumak ve geliştirmek için tabelalarda yabancı kelimelerin kullanımını sınırlandırmak gerekmektedir. Yabancı kelimelerin kullanımının sınırlandırılması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.”

Palandöken, ayrıca tabelalara standart getirilmesi için yerel yönetimlerin de sorumluluk alması gerektiğini söyledi. “Yerel yönetimler görevini yapmalı” diyen Palandöken, şunları söyledi:

“Cadde ve sokaklardaki görüntü kirliliğinin önlenmesi için yerel yönetimler görevini yapmalıdır. Yerel yönetimler bu konuda yasal bir düzenleme veya bir yönetmelikle tabeladaki birlikteliği sağlamalıdır. Tabelalarda standart birlik sağlanması artık şart olmuştur.”

Exit mobile version