Emlak

Kiracısı evi airbnb’den kiraya verince mahkemeye gitti

İstanbul Moda’da yaşayan Zeki Sezer, evini kiraya verdiği kişinin evi airbnb üzerinden başkalarına kiraladığını öğrenince mahkemeye başvurdu. Mahkeme, kiracının evi internet ortamında kiralamasını yasakladı ve vergi kaçakçılığı iddiasını araştırdı.

İstanbul Moda’da yaşayan Zeki Sezer, kızının yanına taşınmak için evini kiraya verdi. Ancak evini kiraya verdiği kişi, evi airbnb üzerinden başkalarına kiralayarak hem haksız kazanç elde etti hem de kira ödemedi. Zeki Sezer, durumu fark edince mahkemeye başvurdu. Mahkeme, kiracının evi internet ortamında kiralamasını yasakladı ve vergi kaçakçılığı iddiasını araştırdı.

Evini Parti Evi’ne çeviren kiracıdan sonra airbnb şoku

Zeki Sezer, yıllarca İstanbul Moda’da yaşadığı evini kızının yanına taşınmak için 2022 yılında kiraya verdi. Ancak ilk kiracısı, evi Parti Evi’ne çevirerek komşuların şikayetlerine neden oldu. Zeki Sezer, bu kiracısından kurtulduktan sonra evini başka bir kişiye kiraladı. Ancak bu sefer de yeni kiracısı, evi airbnb üzerinden başkalarına günlük olarak kiralayarak hem haksız kazanç elde etti hem de kira ödemedi.

Zeki Sezer, durumu tesadüfen öğrendi. Kendisi de airbnb kullanıcısı olan Zeki Sezer, bir gün İstanbul’daki konaklama seçeneklerine bakarken kendi evinin ilanını gördü. Evini günlük 5000 liraya kiralayan kiracısının fotoğraflarını ve yorumlarını gören Zeki Sezer, şoke oldu.

Mahkeme kararıyla airbnb yasağı geldi

Zeki Sezer, hemen avukatına başvurarak kiracısına karşı tahliye davası açtı. Kiracısı ise mahkemede olayı inkar etti. Zeki Sezer’in avukatı ise airbnb sitesindeki ilanları hakime göstererek delil sundu.

Mahkeme, konuyla ilgili ilginç bir karara imza attı. Mahkeme, kiracının evi internet ortamında kiralamasını yasakladı ve ihtiyati tedbir kararı verdi. Ayrıca Türkiye Temsilciliği bulunan airbnb ve benzeri sitelere bu tedbir kararını iletti.

Mahkeme ayrıca emniyete yazı göndererek kiracının günlük kiralama yaparken kimlik bildiriminde bulunup bulunmadığını sordu. Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne de yazı gönderen mahkeme, kiracının vergi makbuzlarının olup olmadığını soruşturdu.

Kiracının hapis cezası riski var

Zeki Sezer, şimdi Ekim ayındaki duruşmadan çıkacak kararı bekliyor. Kiracısının aylardır kirasını ödemediği için icra davası da açtığını söyleyen Zeki Sezer, “Hem benim kiramı ödemiyor hem de benim evimden para kazanıyor. Vergisiz belki de. Şu anda dairede benim kiracım değil de onun günlük kiraya verdiği başkaları olabilir. Bu vergi kaçakçılığını devlete ihbar ettim” dedi.

Mahkeme, kiracının mahkeme kararına rağmen evi günlük kiralamaya devam etmesi durumunda 6 aya kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti. Avukat, “Bu tedbir kararı ile gerek airbnb ya da benzeri yollarla kiralanması durumunda sağlayan kişi ya da kişilerin 6 aya varıncaya kadar tazir hapis ile cezalandırılmasına hükmedildi” dedi.