Almanya’da enflasyon rakamları açıklandı. Eylül ayında enflasyon oranı Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak gıda sektöründe fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Özellikle Türk restoran işletmecileri zor durumda. Döner ve Adana kebabının fiyatları artacak gibi görünüyor.
Enflasyon % 4,5’e Geriledi
Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, Eylül ayında enflasyon % 4,5 olarak tespit edildi. Bu oran, Ağustos ayında % 6,1 seviyesini görmüştü. Enflasyondaki bu düşüşün başlıca nedenleri arasında, geçen yıl uygulanan akaryakıt indirimi ve toplu taşıma bilet fiyatlarının düşmesi gösteriliyor.
Almanya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada da, 2023’ün geri kalan aylarında enflasyonun düşmeye devam edeceği tahmini dile getirildi. İthalat, üretici ve toptan eşya fiyatlarındaki düşüşün peyderpey tüketiciye yansımasının beklendiği belirtildi.
Ancak enflasyon oranının orta vadede % 2’nin oldukça üzerinde seyretmesi muhtemeldir. Bunun nedeni olarak da ücretlerin güçlü artışı gösterildi.
Gıda Fiyatları Yüksek
Enflasyondaki düşüşün en az rastlandığı alansa gıda oldu. Gıda ürünlerinde fiyat artışı % 7,5 ile ortalamanın üzerinde kalmaya devam etti. Özellikle et, süt ve yumurta gibi temel gıda maddelerinde ciddi zamlar yaşandı.
Bu durum gastronomi sektörünü de olumsuz etkiledi. Restoran işletmecileri maliyetlerini karşılamak için fiyatlarını artırmak zorunda kalacaklarını söylüyorlar.
Camia TV Köln muhabiri İskender Güngör’ün konuştuğu Türk restoran sahipleri de bu sorundan şikayetçi. Dönerin kilosunu eskiden 3-4 euroya aldıklarını belirten işletmeciler, şimdi ise 6-7 euroya alabildiklerini ifade ediyorlar.
Döner ve Adana kebabının fiyatlarının da yakında zam göreceği tahmin ediliyor. Bu gidişle Almanya’da restorana gitmek lüks olacak.
ID Batı Eyaletlerinde de Yükseliyor
Almanya’da siyasi gündemde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Aşırı sağcı parti ID’nin Doğu eyaletlerindeki yükselişi devam ederken, Batı eyaletlerinde de oylarını artırmaya başladığı görülüyor.
Son yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, ID Batı eyaletlerinde ortalama % 10 civarında oy alıyor. Bu oran, Doğu eyaletlerinde ise % 20’leri buluyor.
ID’nin yükselişinin nedenleri arasında, hükümetin göçmen politikası, ekonomik kriz, sosyal adaletsizlik ve korona salgınıyla mücadeledeki başarısızlık sayılıyor.
ID’nin bu yükselişi, diğer partileri de endişelendiriyor. Özellikle Hristiyan Demokrat Birlik (HDB) ve Sosyal Demokrat Parti (SDP), ID’nin tabanından oy çaldığını düşünüyor.
Hanau’daki Irkçı Saldırı Soruşturması
Almanya’nın Hanau kentinde geçen yıl Şubat ayında yaşanan ırkçı terör saldırısının soruşturması devam ediyor. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Soruşturma kapsamında, saldırganın babası ve avukatının da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu kişilerin, saldırganın planlarını bildikleri halde yetkililere haber vermedikleri iddia ediliyor.
Soruşturmayı yürüten savcılık, bu kişilerin “yardım ve yataklık” suçundan yargılanabileceklerini açıkladı. Suç duyurusunda bulunanlar ise, saldırının arkasında daha büyük bir ağın olduğunu ve sorumluların cezalandırılmasını istiyorlar.
Aşı Tazminatı Davası
Almanya’da korona aşısı olan binlerce kişi, aşı sonrası yaşadıkları yan etkiler nedeniyle tazminat davası açtı. Bu davaların ilki sonuçlandı.
Frankfurt İdare Mahkemesi, aşı sonrası kalıcı felç geçiren bir kadına 100 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme, kadının aşı olmadan önce yan etkiler konusunda yeterince bilgilendirilmediğini belirtti.
Bu kararın emsal niteliğinde olduğu ve diğer davalar için de önemli bir referans olacağı düşünülüyor. Almanya’da şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi aşı tazminatı için başvuruda bulundu.