Ekim ayında Almanya’da neler oluyor? Vergi, seçim, ısınma yardımı, sığınmacılar ve daha fazlası…
Ekim ayında Almanya’da vergi beyanından seçimlere, ısınma yardımından kira tavan fiyatına kadar birçok önemli konu var. İşte detaylar…
Ekim ayı, Almanya için önemli değişikliklerin yaşanacağı bir ay olacak. Vergi beyanını kendiniz yapacaksanız son tarih 2 Ekim. Helen ve Bavyera eyaletlerinde ise seçimler yapılacak. Ayrıca ısınma yardımı başvuruları, iltica reformu, kira tavan fiyatı, öğrenci konut sorunu gibi konular da gündemde. İşte Ekim ayında Almanya’da olacaklar:
Vergi beyanı için son tarih 2 Ekim
Almanya’da vergi beyanını kendiniz yapacaksanız son tarih 2 Ekim. Eğer bir vergi danışmanı veya vergi derneği üzerinden yaptırıyorsanız daha sonra da yapılabiliyor. Vergi beyanını yapmak zorunlu değil ancak yaparsanız vergi iadesi alabilirsiniz. Vergi iadesinin ortalama miktarı ise 1000 euro civarında.
Helen ve Bavyera eyaletlerinde seçimler
Ekim ayında Helen ve Bavyera eyaletlerinde seçimler olacak. Helen’de 4 milyon 300 bin, Bavyera’da ise 9 milyon 400 bin seçmen var. Bu rakamlar, Avrupa’daki birçok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla. Bu seçimler, koalisyon hükümetine olan güveni de yansıtacak. Eyalet parlamentolarının dağılımı, federal parlamentoyu da etkileyebilir. Bu yüzden bu seçimler önemli.
Isınma yardımı başvuruları
Almanya’da kalorifer yakıtı, odun, pelet gibi elektrik ve doğalgaz dışı yakıtlarla ısınanlara ısınma yardımı deniyor. Bunun için son tarih 20 Ekim. 2022 yılındaki faturalar esas alınacak. %80’e kadar geri ödeme imkanı var. En az 100 euro, en fazla ise neredeyse 2000 euro arasında değişen bu yardım için başvurmak isteyenlerin gelir durumlarına göre belirlenen sınırların altında olması gerekiyor.
İltica reformu
Almanya, Avrupa Birliği’nin iltica reformuna onay verdi. Bu reformla birlikte mülteci olarak gelmek zorlaşacak. Kamplarda geçirilen süreler uzayabilir, sınır dışı süreci de hızlanacak. Bu arada koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), sığınmacılara nakit para ödenmesine derhal son verilmesini istedi. Sadece ödeme kartı verelim ve onunla alışveriş yapsınlar dediler.
Kira tavan fiyatı
Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, kira tavan fiyatının ihlal edildiğini söyledi. İnternete bakarsanız görürsünüz bazı ev sahiplerinin hukuka aykırı zam yapması kabul edilemez dedi. Bu gibi ev sahiplerine yüksek para cezaları verilmesini istedi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) de Müller’e tam destek verdi.
Öğrenci konut sorunu
Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), öğrenci konut raporunu yayınladı. Rapora göre evler ateş pahası, yurtlarda ise yer bulunamıyor. Benim zamanımda yurt odaları 180 euro’ydu şimdi Frankfurt’ta 400 euro’lara çıkmış. Doktora da bize 2+1 daire vermişti üniversite ve her şey çok güzeldi ama şimdi gençler kalacak yer bulamıyor. Türkiye’den gelenler sürekli arıyorlar. Ben de arkadaşlar arıyorum onlar da sen bulursan bize de haber ver diyorlar. Çünkü herkes ev arıyor. Durum gerçekten zor.
Diğer haberler
Stuttgart’ta ehliyetini gönüllü teslim eden yaşlı sürücülere bir yıl ücretsiz toplu taşıma kartı verilecek. Bu uygulamanın diğer şehirlerde de hayata geçirilmesi bekleniyor.
İsviçre’de dini eğitim veren bir Hristiyan okulunda çocukların cinsel tacize ve şiddete uğradıkları ortaya çıktı. Tam 58 mezun öğrenci, kurumun eski müdürü, eşi ve öğretmenleri tarafından her gün istismar edildiklerini, yarı çıplak dayak yediklerini söyledi. Hepsinin yıllarca korkudan susmuş. Okul müdürü ise şiddetle ilgili suçlamaları kabul ederek yaptıklarımdan çok pişmanım dedi, özür diledi.
İngiltere tek kullanımlık çatal, bıçak ve tabakları yasaklama kararı aldı. Bir hekimden itibaren bunları kullanan işletmelere para cezaları verilecek. Pipetler zaten 3 yıl önce yasaklanmıştı. Bu bir Avrupa Birliği kararıydı ancak onların yerine bambu veya metal pipetler kullanılıyor.