Cübbeli ve Sarıklıların Fetvalarına Karşı İskender Öksüz’den Sert Tepki

Karar Gazetesi Yazarı İskender Öksüz, YouTube’da cübbeli ve sarıklıların verdiği fetvaları eleştiren bir yazı kaleme aldı. Öksüz, pahalılık ve doların yükselmesinin Allah’ın işi olduğunu söyleyenlere karşı hür irade ve determinizm tartışmasına değindi.

Karar Gazetesi Yazarı İskender Öksüz, son zamanlarda YouTube’da cübbeli ve sarıklı birilerinin verdiği fetvaları ve İslam adına nutuklar attığını belirterek, bunlara karşı sert bir eleştiri getirdi. Öksüz, bu kişilerin “Pahalılığı yapan Allah’tır, doları yükselten Allah’tır!” dediklerini aktararak, bunun bir ruhban otoritesi olduğunu ve İslam’da böyle bir şeyin olmadığını vurguladı.

Öksüz, kendi yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Son zamanlarda Cübbeli modasına uyan türlü serpuşlu birileri YouTube’da fetvalar veriyor, İslam adına nutuklar atıyor. Eh haklarıdır. Sosyal medyayı kullanmasınlar mı? Bunlardan biri, geçende “Pahalılığı yapan Allah’tır, doları yükselten Allah’tır!” diye haykırıyordu. Herhâlde bir takım insanı da ikna ediyordur. Çünkü sırtında cübbe, kafasında sarık vardı.”

“Biri televizyona çıkıp, ”Bugün sokağa çıkmayın!” dese, hani söyleyen meteoroloji uzmanı bile olsa muhtemelen havaya bakıp çıkarsınız. Ama üstünde askerî üniforma olan biri söylerse itaat etme ihtimaliniz daha yüksektir. Ben bu sonuncusundan birkaç tane gördüm ve yaşadım… Tıpkı bunun gibi ben bir video yapıp “Doları Allah yükseltiyor, pahalılığı Allah yapıyor!” dersem kimse ciddiye almaz. Belki beni AKP’li bir militan sanırlar, o kadar. Ama sırtıma cübbe, kafama sarık sarıp çıkarsam durum değişir. Bu bir ruhban otoritesidir ve İslam’da yoktur, dense de Müslümanlar arasında maalesef bol bol vardır.”

“Kıyafet devriminin haklı olabileceğini biraz hissediyor musunuz?”

Hür İrade ve Determinizm Tartışması

Öksüz, yazısının devamında ise hür irade, sebep-sonuç ve determinizm gibi felsefi ve dinî sorulara değindi. Öksüz, bu soruların içinden çıkmanın kolay olmadığını belirterek, “İrade-i külliye- irade-i cüziye” cevabının güçlü bir cevap olduğunu söyledi.

Öksüz, bu soruların yalnız dinde değil felsefede de bilim felsefesinde de sorulduğunu hatırlatarak, bilimle dini rekabet hâlinde görenlerin “Determinizm yıkılmıştır!” gibi cartist cevapları çok sevdiklerini ifade etti.

Öksüz, kuantum teorisindeki muayyeniyetsizlik ilkesine atfen şöyle dedi:

“İşte, bazı din düşünürleri fizikteki bu kavramın üstüne atlıyor ve “Oh olsun. İşte sebep-sonuç yok.” diyor.

“Sebep-sonuç yok” demek, aslında bilim yok demektir. Öyle ya. Aynı başlangıç şartları bazen şöyle, bazen böyle sonuç veriyorsa neyin bilimini yapacağız?

Düşünün, faizleri yükseltince dolar çıkabilir de düşebilir de… Sayın Nebati gelirse düşer, Sayın Şimşek gelince yükseliverir. Belki de tersi olur. Determinizm yoksa her şey olabilir.”

Öksüz, yazısının sonunda ise doların ve fiyatların yükselmesine karşı yapabileceğimiz şeyler olduğunu belirterek, “El hak. Doları da domatesi de Allah yükseltiyor. Yağmuru da o yağdırıyor, kuraklığı da o yapıyor… İyi de bizim yapabileceğimiz şeyler yok mu?” diye sordu.

Exit mobile version