Kanada tahvil getirileri ve hisse senetleri haftayı karışık bir şekilde tamamladı

Bu makalede, Kanada tahvil piyasası ve hisse senedi piyasasının geçen haftaki performansına ilişkin son gelişmeler özetlenmektedir. Makalede, Kanada ekonomisinin toparlanma işaretleri gösterdiği ve BoC’nin faiz oranlarını daha uzun süre koruyabileceği belirtilmektedir.

Kanada tahvil piyasası ve hisse senedi piyasası, geçen hafta önemli merkez bankalarının para politikası görünümüne ilişkin belirsizliklerle karşı karşıya kaldı. Kanada’nın 10 yıllık devlet tahvili getirisi, 27 Eylül’de yaklaşık 16 yılın en yüksek seviyesi olan %4,1’e ulaştıktan sonra %4’e geriledi.

Bu düşüş, ABD Hazine tahvillerinde bir miktar dinlenme izledi ve ABD’deki daha soğuk enflasyon verileri, Fed’in kısıtlayıcı politikasının süresine ilişkin endişeleri bir miktar hafifleterek, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki tahvil piyasalarına bir miktar rahatlama getirdi.

Kanada ekonomisi toparlanma işaretleri gösteriyor

Yine de, Kanada ekonomisi toparlanma işaretleri göstermeye devam etti. İlk sonuçlar Ağustos ayında Kanada GSYİH’sında hafif bir genişlemeye işaret ederken, ücret artışı hızlandı ve Eylül ayında kesilmiş ortalama çekirdek enflasyon beklentileri aştı. Veriler, Bank of Canada’ın (BoC) terminal faiz oranını daha uzun süre koruyacağı görüşünü destekledi ve 10 yıllık tahvil getirilerinin Eylül ayına göre 45 baz puan artmasına katkıda bulundu.

Kanada hisse senetleri ABD hisse senetlerinden daha düşük performans gösterdi

S&P/TSX Bileşik endeksi Cuma günü 19.615 seviyesinin üzerine çıkarak, ABD’de çekirdek enflasyonun zayıfladığına işaret eden verilerin Fed’in uzun süreli şahin politikasına ilişkin endişeleri hafifletmesinin ardından haftanın geri kalanındaki kayıplarını azalttı. Yine de Kanada hisse senetleri, BoC’da şahinlerin lehine olan argümanları güçlendiren bir dizi veriye eklenen güçlü büyümenin kanıtı olarak ABD hisse senetlerinden daha düşük performans gösterdi.

İlk sonuçlar yurt içi GSYİH’nin Ağustos ayında büyüdüğünü gösterdi ve bu da ikinci çeyrekteki durgunluğun ardından toparlanma umutlarını artırdı. ABD’de daha yumuşak para politikası umutları, Toronto’da işlem gören teknoloji hisselerini destekledi; Shopify, yüksek sermayeli şirketler arasındaki kazanımlara yaklaşık %3 oranında artış gösterdi.

Madenciler külçe ve bakır göstergelerine verilen desteğin ortasında da ilerleme kaydederken, Franco-Nevada keskin bir şekilde yeşil renkte seyrediyor. Diğer taraftan, enerji sektörü ham petrol fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkilendi ve Suncor Energy ve Canadian Natural Resources gibi ağırlıklı hisseler geriledi.

Exit mobile version