Gündem

Azerbaycan, Kahramanmaraş’ta Asrın Felaketinin İzlerini Silecek

Azerbaycan, Kahramanmaraş’ta depremde yıkılan Hayrullah Mahallesi’ne bin konut inşa edecek.

Kahramanmaraş’ta 2023 yılının Ocak ayında meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin ardından, Azerbaycan kardeş ülke Türkiye’nin yanında olmaya devam ediyor. Azerbaycan, depremde en çok hasar gören Hayrullah Mahallesi’ne bin konut, okul, kültür merkezi, sosyal alanlar ve çocuk oyun alanları inşa edecek. EgeTV muhabiri Bilal Demir, projenin gerçekleştirileceği alandan canlı yayınla son gelişmeleri aktardı.

Azerbaycan Mahallesi Yeniden Doğacak

Depremde yıkılan binaların enkazlarının kaldırıldığı Hayrullah Mahallesi’nde, Azerbaycan tarafından yapılacak konutların bulunduğu noktaya EgeTV ekipleri gitti. Oradan detayları muhabirimiz Bilal Demir aktardı:

“Merhaba sevgili izleyicilerimiz. Şu anda Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeyiz. Burası depremin merkez üssü olan Hayrullah Mahallesi. Depremde en çok hasar gören mahalle burasıydı. Birbiri ardına yıkılan binaların enkazları burada duruyordu. Ancak şimdi burada devasa bir boşluk var. Çünkü o enkazlar kaldırıldı ve burası Azerbaycan tarafından yapılacak konutların inşaat alanı haline geldi.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sözünü Tuttu

Bilal Demir, Azerbaycan’ın bu projeyi nasıl üstlendiğini ve hangi aşamada olduğunu da anlattı:

“Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2023 yılının Eylül ayında İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen Teknofest’te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. O görüşmede Aliyev, Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen vatandaşlara bin konut yapacaklarını söylemişti. Bu sözün ardından da çalışmalara hız verildi. Geride bıraktığımız günlerde Erdoğan’ın Nahçıvan ziyaretinde de iyi niyet protokolü imzalandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de bu ziyarete eşlik etti ve Azerbaycan yetkilileriyle projeyi görüştü.”

Bin Konut, Okul, Kültür Merkezi ve Daha Fazlası

Bilal Demir, projenin kapsamını ve özelliklerini de şöyle anlattı:

“Burada bin konut inşa edilecek. Bunun yanında okul, kültür merkezi, sosyal alanlar ve çocuk oyun alanları da olacak. Yani burası adeta yeniden bir mahalle olacak. Burası eskiden Hayrullah Mahallesi’ydi ama adı değiştirildi. Şimdi burası Azerbaycan Mahallesi olarak anılıyor. Hatta buraya yakın bir yerde Azerbaycan Bulvarı da var. Burada yaşayan vatandaşlar da Azerbaycan’ın bu desteğinden çok memnun. Onlar da kardeş ülke Azerbaycan’a teşekkür ediyorlar.”

Konutların Yapımına Kısa Sürede Başlanacak

Bilal Demir, projenin ne zaman tamamlanacağına dair de bilgi verdi:

“Şu anda burada zemin iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Fore kazık sistemi kullanılıyor. Bu çalışmaların ardından da konutların yapımına başlanacak. Kısa sürede de burada binalar yükselmeye başlayacak. Azerbaycan, Kahramanmaraş’ta depremin izlerini silmek için elinden geleni yapıyor. Biz de EgeTV olarak bu projeyi takip etmeye devam edeceğiz. Şimdilik sizlere iyi seyirler diliyorum.”