Dünya

Almanya’da Ekonomide Işık Göründü, Sığınmacılar Tartışması Alevlendi

Almanya’da ekonomi, enflasyon, sığınmacılar, silah alımı ve siber saldırı gibi konularda son gelişmeleri öğrenmek için bu haber makalesini okuyun.

Almanya’da son günlerde yaşanan önemli olayları sizler için derledik. Ekonomide iyi bir haber, sığınmacılar konusunda büyük çatlak, silah alımında rekor anlaşma ve siber saldırı iddiası gibi konular gündemi meşgul ediyor.

Ekonomide Iyi Bir Haber: Enflasyon Düştü

Almanya’da ekonomide nihayet iyi bir haber geldi. Federal İstatistik Enstitüsü, Eylül ayı enflasyonunun öncü verilerini açıkladı. Ağustos’ta %6,1 olan yıllık enflasyon, Eylül’de %4,5’a düştü. Enerji fiyatlarındaki düşüş, enflasyonun yeniden savaş öncesi seviyelere döndürdü. Ancak bu fiyatların azalacağı anlamına gelmiyor. Sadece fiyatlar eskiye nazaran daha düşük oranda daha az artacak.

Ekonomi araştırma merkezleri de ortak bir rapor yayınladı. Önümüzdeki yıl için büyüme tahmini %1,3. İşsizlikte bu yıl %5,6 bekleniyor ancak tahminlere göre önümüzdeki sene yeniden düşüşe geçecek. 2025’teki enflasyon beklentisi ise %1,9. Ekonomi 3 çeyrektir büyümüyor. Kısa vadede bir toparlanma beklenmese bile önümüzdeki yıl işlerin yine rayına oturacağı tahmin ediliyor.

Sığınmacılar Konusunda Büyük Çatlak

Sığınmacı akını tartışmaları ise sürüyor. Almanya, İtalya’dan göçmen alımını durdurdu. Anlaşmaya rağmen bunu yaptı. İtalya tepkili. Ayrıca Polonya ve Çekya sınırlarındaki kontroller de arttırıldı. Yasa dışı sınır geçişlerinde %66 artış var.

Sığınmacılar konusunda koalisyon hükümeti’nde de büyük çatlak var. Yeşiller, mültecilerle ilgili düzenlemelerin sertleştirilmesine karşı çıkıyor. Ancak FDP bu konuda çok net. Başbakan adayları Christian Lindner, “Sığınmacılara diş yaptırılıyor, Allah vatandaşları dişçiden randevu alamıyor” gibi saçma bir ifade kullandı.

Siyasetçiler toplumdan o kadar kopuklar ki Almanya’da en kolay alınan uzman doktor randevusunun diş olduğunu bile bilmiyorlar. Ayrıca sığınmacılara sadece acil durumlarda diş tedavisi hakkı veriliyor. Yani dişlerini gidip bedava yaptıramıyorlar.

300.000 mültecinin başvurusu reddedildi buna rağmen ülkeyi terk etmiyor ve yardım alıyorlar. Halk bunu görüyor ve çıldırıyor. İçişleri Bakanı ve CDU/CSU başbakan adayı Armin Laschet buna tepki gösterdi. “En zayıfların sırtına yüklenen acınası bir popülizm AfD’yi güçlendiriyor” dedi. Kardeş partileri CSU ise Lindner’e destek verdi. “Sokakta insanlar böyle düşünüyor” açıklamasını yaptı.

Aşırı sağcı AfD’nin oyları artmaya devam ediyor. İlk kez bir Batı eyaletinde Baden-Württemberg’de AfD’nin oyları %20’ye yükseldi. Bu parti Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından kısmen takip ediliyor. Alman anayasasına karşı düşünceleri olduğu belirtiliyor. Ve 5 kişiden biri bu partiye oy veriyor.

Silah Alımında Rekor Anlaşma

Almanya ile İsrail arasında hava savunma sistemi ve füze alımına ilişkin 4 milyar avro olup bir anlaşma imzalandı. Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, “Hava savunması çok önemli. İsrail güvenliğimize önemli katkı sağlıyor” dedi. Sistemler 2025 sonunda kullanıma girecek. İsrail tarihinin en büyük silah satışı oldu.

Savunma Bakanı’nın işi kolay. Diğerlerine nazaran çünkü bu sene askeriyeye 170 milyar bütçe ayrıldı. Normalde 70 milyar olan bütçeye şak diye bir 100 milyar daha verdiler. Bu 100 milyara Almanya’da milyonlarca insanı ev sahibi yapabilirdiniz. Hastanelerde bekleme süresi kısalabilirdi. Acaba silah almayı tercih ettiler.

Siber Saldırı İddiası

Volkswagen firmasının bilgisayar sistemleri arızalandı. Birçok fabrikada üretim geçici olarak durdu. Siber saldırı ihtimali olmadığı belirtildi. En ufak bir arızada akla hemen Rus hackerlar geliyor. Toyota siber saldırıya uğramıştı bir süre. O da üretim yapamamıştı.