Yargıtay’dan Gezi Parkı davasında flaş karar: Osman Kavala ve Can Atalay’ın cezası onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın mahkumiyetini onadı. 3 sanığın cezası ise bozuldu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Osman Kavala ve Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu 5 sanığın mahkumiyetini onadı. 3 sanığın cezası ise bozuldu.

Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25 Nisan 2022’de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Buna göre, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala hakkındaki mahkumiyet hükmü, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Can Atalay ve diğer 3 sanık da mahkum oldu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin de onanmasına karar verdi.

Dairenin Atalay ve Kahraman’a ilişkin onama kararının gerekçesinde, bu sanıkların bir plan ve organizasyon dahilinde gerçekleştirilen Gezi Parkı olaylarının başlaması ve tüm ülkeye yayılarak derinleştirilmesi kapsamında eylemlerinin bulunduğu kaydedildi.

Yine Atalay ve Kahraman’ın Gezi Parkı eylemleri sürecinde yaptıkları provokatif paylaşımlar ve eylem çağrıları ile eylemcileri tahrik ederek şiddet olaylarının tırmanmasına neden olan Taksim Dayanışması’nı yönlendirdikleri de kararda aktarıldı.

Ali Hakan Altunay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın cezası bozuldu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ali Hakan Altunay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18 yıl hapis cezalarını ise bozdu. Aynı zamanda Altunay ve Yapıcı’nın adli kontrol şartıyla tahliyesine de hükmetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında, bu sanıkların eylemlerinin Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma teşebbüsüne yardım kapsamında olmadığına işaret edildi. Kararda, bu sanıkların eylemlerinin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu gündemde

Gezi Parkı davası sanıklarından Can Atalay, 14 Mayıs 2023’teki 28. dönem milletvekili genel seçiminde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay’dan milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine avukatları, yargılamanın durması ve tahliyesine yönelik Yargıtay’a bir başvuruda bulunmuştu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise talebin reddine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi’ne daha sonra dosya taşınmıştı. 5 Ekim 2023’te Can Atalay’ın hak ihlali gerekçesiyle yaptığı başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından gündeme de alındı.

Exit mobile version