Petrol Fiyatları 100 Dolar Sınırına Yaklaşıyor

Petrol fiyatları, OPEC+'nın uyguladığı keskin kesintilerin etkisiyle artıyor. Ancak yüksek fiyatlar, talepte düşüşe, enflasyona ve resesyona yol açabilir. Petrol endüstrisi de bu durumdan zarar görebilir.

Petrol fiyatları, son aylarda OPEC+’nın arkasındaki ana güçler olan Suudi Arabistan ve Rusya’nın uyguladığı keskin kesintilerin etkisiyle artıyor. Petrol kartelinin petrol fiyatlarını desteklemek için uyguladığı kesintiler son derece başarılı oldu ve varil fiyatları Haziran ayından bu yana yüzde 30 gibi muazzam bir artış kaydetti.

Şimdi fiyatlar varil başına 100 ABD Doları sınırına giderek yaklaşıyor ve hatta Rusya ve Suudi Arabistan’ın mevcut gönüllü üretim kesintilerini uzatma niyetinde olduklarını duyurmasının ardından bu kutsal ve korkulan ölçüyü bile aşabilir.

Tarihsel olarak yüksek petrol fiyatları, diğer sektörlerde çekişmelere neden olsa da petrol endüstrisi için sadece iyi bir haber olmuştur. Ancak bu sefer Big Oil için bile fazla iyi bir şey olabilir.

Yüksek Petrol Fiyatları Talebi Düşürüyor

Yüksek petrol fiyatları, petrol sektörleri için saf kâr anlamına gelse de, bu, teşvik ile caydırıcı arasında ince bir çizgidir; çünkü pompadaki yüksek fiyatlar, pazarın etiket şokundan sarsılması nedeniyle talepte önemli düşüşlere de neden olabilir.

Örneğin, geçen yılın haziran ve temmuz aylarında, petrol fiyatları varil başına ortalama 110 ABD dolarına ulaştığında, ABD’deki benzin talebi, petrolün varil başına 70 ABD dolarından satıldığı önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,1 oranında düştü. Ve bu 110 dolar düştükçe yıldan yıla talep açığının boyutu da arttı; bu da yüksek petrol fiyatları ile tüketicinin suskunluğu arasındaki korelasyonun altını çiziyor.

Ve bu soğutma etkisi bu yıl daha da güçlü olabilir, çünkü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ailelerin kullanabileceği çok daha az tasarruf var ve muhtemelen çok daha sıkı bir bütçeyle çalışacaklar.

Bank of America Enstitüsü’ne göre, yılda 50.000 ila 100.000 dolar kazanan ABD’li hanelerin ortalama tasarrufları yarı yarıya düştü. Ve bu endişe verici düşüş eğilimi , ulusal düzeyde ayda yaklaşık 100 milyar doları temsil eden öğrenci kredisi geri ödemeleri gelecek ay yeniden başladığında milyonlar için daha da kötüleşecek.

Yüksek Petrol Fiyatları Enflasyonu Tetikliyor

Gerçekten de, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, petrol fiyatlarındaki artış Federal Rezerv’de çok fazla sıkıntıya neden oldu. Enerji piyasaları ve pompadaki fiyatlar “enflasyonu yükselttiği ve tüketicilerin satın alma gücünü elinden aldığı” için, yükselen petrol fiyatları ABD’de 1970’lerin ortasında, 1980’lerin başında ve 1990’larda yaşanan durgunluğun temel itici güçleriydi.

Buna göre, resesyon korkuları ham göstergelerle aynı anda artıyor. Bloomberg’in bu haftaki haberine göre , “Politika yapıcılar, özellikle benzin kaynaklı enflasyon beklentilerindeki yükselişe karşı yüksek alarma geçecek, çünkü bunun fiyatlarda daha geniş tabanlı bir artışa yol açabileceğinden korkuyorlar.”

Moody’s Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, Bloomberg’in aktardığına göre, “Petrol fiyatlarındaki artış bu noktada endişelerimin en üst sırasında yer alıyor.” “Belirli bir süre boyunca 100 doların üzerinde bir şey olursa çok hasta olacağız.” Ve petrol endüstrisinin kendisi de muhtemelen bu hastalığa karşı bağışık değildir.

Yüksek Petrol Fiyatları Gelişmekte Olan Ülkeleri Vuruyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde tasarrufların ve hane halkı ekonomisinin durumu yeterince istikrarsız olsa da, tüketici dezavantajlarının tüm etkisi aslında her zamanki gibi gelişmekte olan ülkelerde hissedilecek. Tarihsel eğilimleri tersine çeviren ABD dolarının değeri, petrol fiyatlarıyla birlikte artmaya devam etti; bu durum, para birimlerinin zayıfladığı ve nakit akışlarının düşük olduğu, yine de dolar cinsinden petrol satın almak zorunda kalan ekonomiler üzerinde acı verici bir baskı oluşturdu.

Bu gelişmekte olan ülkeler arasında canavar pazarlar olan Hindistan ve Çin de yer aldığından, bunun küresel ekonomi ve enerji piyasaları üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır.

100 ABD Doları işareti, örneğin varil başına 99 ABD Doları işaretinden mali açıdan önemli ölçüde farklı olmasa da, üç haneli rakamlar psikolojik olarak önemli bir eşiktir. Bu seviyeye ulaşıldığında veya aşıldığında, hem tüketiciler hem de politika yapıcılar tepki verecek ve petrol endüstrisi de bundan etkilenecektir. Petrol fiyatlarındaki artışın sürdürülebilir olup olmadığı veya yakında düşüp düşmeyeceği henüz belli değil; ancak kesin olan bir şey var: bu durum iyi bir haber değil.

Exit mobile version