Gündem

Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması AK Parti’yi rahatsız etti

Bahçeli’nin Erdoğan’la görüşmesi sonrası Soylu’ya sahip çıkması, AK Parti kaynaklarının rahatsızlığını artırdı. Siyaset uzmanı Can Bey, bu durumun nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sahip çıkarak, onun görevden alınmasına karşı çıktığını belirtti. Bahçeli, Soylu’nun yaptığı hizmetlerin vefa gereği takdir edilmesi gerektiğini ve siyasi ahlakın bunu gerektirdiğini söyledi.

Bahçeli’nin bu açıklamaları, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) kaynaklarında rahatsızlık yarattı. AK Parti’li bazı isimler, Soylu’nun görevden alınmasının ardından yaşanan bürokratik tasfiyelerin ve operasyonların gerekli olduğunu savundu. Bazıları ise Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkmasının, Cumhur İttifakı’nın geleceği için endişe verici olduğunu ifade etti.

Siyaset uzmanı Can Bey, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkmasının, AK Parti ile MHP arasında gizli bir çekişmeyi ortaya koyduğunu söyledi. Can Bey, şunları kaydetti:

Soylu, MHP’nin gizli bakanı mıydı?

“Soylu, görevde olduğu süre boyunca MHP’nin sanki kabinedeki gizli bakanı niteliğindeydi. Gizli derken tırnak içinde söylüyorum. Herkes bir süre sonra artık öyle bir hal aldı ki Bahçeli’nin desteği Soylu’ya burada insanlar otomatik olarak böyle düşünmeye başladılar. Yani koalisyon var, koalisyonda bakanlık direkt olarak MHP’li bir bakan da yok ama Soylu sıklıkla böyle değerlendirilmeye başlandı.”

Soylu’nun görevden alınması sonrasında neler yaşandı?

“Soylu’nun görevden alınmasının ardından yaşananlar ise şu anda bu tartışmayı bu konuşmayı yapmamıza da yol açacak denli sertti. Yani Soylu’ya bağlı olduğu düşünülen ya da Soylu’nun kadrosu olarak kabul edilen çok ciddi bir bürokrat kesimde tasfiye yaşandı. Tabii şimdi bu tasfiye ve bunlar yaşanmışken ve Soylu ile ilgili birtakım hamleler yapıldığı konuşulurken ve doğrudan kamuoyu da bu okumayı hiçbir çekince ya da bir yanlış anlama vesaire görmeden doğrudan gazetecisi de siyasetçisi de bürokratı da böyle okurken, çünkü Soylu’nun yapmadıkları da yapıldı. Örneğin işte belli müdürlere, Hanefi Avcı dahil, bir türlü davaları sonuçlanıp ve o uygulanmadığı hakları teslim edildi. Dolayısıyla bu ve benzeri hamlelerin Soylu’dan sonrası gibi bir hava yaratıldı.”

Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması ne anlama geliyor?

“Bugünkü görüşmede Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkışı ise hem direkt isim vererek, yani bu ve benzeri operasyonların ve geçmişte yaptıklarının hepsinin örneklerini vererek ve kendisinin aslında bunu bir vefa göstergesi olarak sunması, onun dışında kendisinin bu sözlerini aynı zamanda siyasi ahlakın gereği olarak da söylemesi, tersten okumayla genellikle böyle de bir okuma yapmak mümkün, vefasızlık ve belli konularda da siyasi ahlakın gereğini yerine getirmeyenler var demek istiyor. Ben bugünkü görüşmede bu vefasızlığın ya da siyasi ahlakın gereğini yerine getirmeyenlerle neyi kastettiği üzerinden, yani tersten de bir okumanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Çünkü Soylu bütün süreç boyunca adeta MHP’nin kabinedeki gizli bakanı niteliğindeydi.”

Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması AK Parti’yi nasıl etkiler?

“Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması, AK Parti’yi rahatsız eder. Çünkü bu, hem Cumhur İttifakı’nın geleceği için bir belirsizlik yaratır, hem de AK Parti’nin kendi içindeki dengeleri bozar. AK Parti, Soylu’nun görevden alınmasının ardından yeni bir sayfa açmaya çalıştı. Ama Bahçeli, bu sayfayı yeniden karıştırdı. Bu da AK Parti’de hem Beştepe’ye hem de parti yönetimine yönelik bir eleştiri getirir. Bu eleştiri, AK Parti’nin zaten var olan sorunlarını daha da büyütür. Örneğin ekonomik kriz, pandemi yönetimi, insan hakları, yargı reformu gibi konularda AK Parti zorlanırken, Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması, AK Parti’yi daha da zor durumda bırakır.”

Sonuç

Bahçeli’nin Erdoğan’la görüşmesi sonrası Soylu’ya sahip çıkması, AK Parti kaynaklarının rahatsızlığını artırdı. Siyaset uzmanı Can Bey, bu durumun nedenlerini ve sonuçlarını değerlendirdi. Can Bey’e göre, Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması, AK Parti ile MHP arasında gizli bir çekişmeyi ortaya koydu. Ayrıca, Bahçeli’nin Soylu’ya sahip çıkması, Cumhur İttifakı’nın geleceği için endişe verici olduğunu da gösterdi.