Rus Rublesi Dolar Karşısında Tarihi Düşüşe Devam Ediyor

Bu makale, Rus rublesinin dolar karşısında tarihi düşüşe devam etmesinin nedenlerini ve sonuçlarını analiz ediyor. Makale, rublenin geleceği için küresel makro modelleri ve analistlerin tahminlerini, Rusya Merkez Bankası’nın faiz politikasını ve uzmanların görüşlerini sunuyor.

Rus rublesi, dolardaki güç ve dengesiz ticaret akışları nedeniyle USD başına 97 seviyesini aşarak 14 Ağustos’ta dokunduğu 100 seviyesine yaklaştı. Bu, rublenin son 10 yıldaki en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Rublenin değer kaybının arkasında yatan nedenler arasında mali piyasaların kademeli olarak açılması, Batı’dan gelen kapsamlı yaptırımlar ve Rusya’nın ana ihracat ürünleri olan petrol ve doğalgazın fiyatlarındaki düşüş yer alıyor.

Mali piyasaların kademeli olarak açılması, firmaların ve hane halkının Kremlin tarafından “dost” sayılan ülkelerden daha güvenli yabancı varlıklara kaçmasına olanak sağladı. Bu arada, Batı’dan gelen kapsamlı yaptırımların ardından tedarik zincirlerinin toparlanması, Rus ekonomisine mal ve hizmet akışını yeniden sağladı, dövize olan talebi artırdı ve ruble üzerinde satış baskısını artırdı.

Buna karşılık, söz konusu yaptırımlar, AB ve G7’den gelen petrol ambargosunun Moskova’nın ana müşterilerine mal olması ve kötüleşen Çin ekonomisi ve önemli petrol rafinerilerindeki kapasite krizi nedeniyle daha da kötüleşmesi nedeniyle, önemli Rus emtialarının ihracat cirosunu da engelledi. Dolayısıyla Rusya’nın ticaret fazlası Temmuz ayında önceki yıla göre %77 oranında düştü.

Rus Rublesi’nin Geleceği Ne Olacak?

Rus rublesi için gelecek pek parlak görünmüyor. Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Rus Rublesi’nin bu çeyreğin sonunda 99,06 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 111,27 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Bu, rublenin dolar karşısında %14 oranında daha fazla değer kaybedeceği anlamına geliyor.

Rusya Merkez Bankası ise rubleyi desteklemek için faiz oranlarını artırma yoluna gitti. Banka, Ağustos ayında politika faizini 50 baz puan artırarak %6,5’e yükseltti. Bu, bankanın bu yıl beşinci kez faiz artırımına gitmesiydi. Banka ayrıca, enflasyonun %6-6,5 aralığında kalacağına dair tahminini de yukarı yönlü revize etti.

Banka Başkanı Elvira Nabiullina, rublenin değer kaybının enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu ve faiz artırımının bu baskıyı azaltmaya yönelik olduğunu söyledi.

Ancak bazı uzmanlar, faiz artırımının rubleye yardım etmeyeceğini düşünüyor. Örneğin, Carnegie Moscow Center’dan Andrey Movchan, faiz artırımının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını ve rublenin değer kaybını durduramayacağını savunuyor. Movchan’a göre, rublenin değer kaybının temel nedeni Rusya’nın dış ticaretinin bozulması ve yabancı sermayenin kaçmasıdır.

Bu nedenle, rubleyi desteklemek için ticaret ortaklarıyla ilişkileri iyileştirmek ve yatırım iklimini geliştirmek gerekmektedir.

Exit mobile version