Almanya’da ırkçılığa yönelik operasyonlar sürüyor

Almanya’da iki neonezi grubunun yasaklanması ve İsveç’te bir camiye kundaklama saldırısı gerçekleştirilmesi haber makalesi. Makalede, olayların ayrıntıları, faillerin kimlikleri ve yetkililerin açıklamaları yer alıyor.

Almanya’da son bir hafta içinde iki neonezi yapılanmasının yasaklanmasıyla ırkçılıkla mücadelede önemli adımlar atıldı. İçişleri Bakanlığı, artkaman Şaft adlı neonazi derneğinin faaliyetlerini yasakladığını duyurdu. Derneğin yaklaşık 150 üyesi olduğu ve Yahudi düşmanı, yabancı düşmanı, demokrasi karşıtı ve anayasa düşmanı bir ideolojiye sahip olduğu belirtildi.

Derneğin faaliyetlerinin yasaklanması kararının ardından polis, 12 eyalette 39 şüphelinin evlerinde ve dernek binasında arama yaptı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yaptığı açıklamada, aşırı sağcılara ve hala Nasyonel sosyalizm ideolojisini yayan zihin kundakçılarına karşı ağır bir darbe vurduklarını söyledi. Bakan Faeser, bu aşırı sağcı grubun çocukları ve gençleri iğrenç bir şekilde görüşlerini aşılayarak anayasa düşmanları yetiştirmeye çalıştığını ifade etti.

Bakan Faeser, aşırı sağın çeşitli akımlarını birbiriyle bağlayan derneğin özgür demokratik düzen için tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Almanya’da geçen hafta da Sturmbrigade 44 adlı başka bir neonazi grubunun faaliyetleri yasaklanmıştı. Bu grubun da yaklaşık 40 üyesi olduğu ve silahlı eylemler planladığı iddia edilmişti. Almanya’da son yıllarda aşırı sağcı terör saldırıları artmıştı. 2019 yılında Halle kentinde bir sinagogun önünde ve Hanau kentinde iki nargile kafede gerçekleştirilen saldırılarda toplam 12 kişi hayatını kaybetmişti.

İsveç’te camiye kundaklama saldırısı

İsveç’in Eskil Suna kentinde bulunan Arbi Camisi’nde çıkan yangın sonucu cami büyük hasar gördü. Yangının kundaklama sonucu çıktığı belirlendi. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Arbi Camisi İletişim Başkanı Denetçi, İsveç devlet radyosuna yaptığı açıklamada, caminin yakınında oturan bir aileden bir senedir tehdit aldıklarını söyledi. Denetçi, “Aile tarafından bir sene boyunca tehdit ve fiziksel saldırılara maruz kaldık. Polis raporlarında mevcut. Bu yangının kundaklama sonucu çıktığından eminiz” dedi.

Polisten yapılan yazılı açıklamada ise yangın sonrası caminin tamamen kullanılamaz hale geldiği ve yangınla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

İsveç’te daha önce de camilere yönelik saldırılar gerçekleştirilmişti. 18 Ağustos’ta Göteborg kentindeki bir camiye mektup içerisinde şüpheli beyaz toz madde gönderilmişti. Göteborg İslam Kültür Derneği Başkanı Faraş Semho, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, isimsiz mektubu incelediğinde beyaz tozların eline bulaştığını söylemişti. Şüpheli beyaz tozun incelemesi için polis ekiplerine teslim edilmişti.

Exit mobile version