Dünya

Almanya’da Vatandaşlık Parası Tartışması

Almanya’da vatandaşlık parasına yönelik tartışmalar devam ediyor. İş bulma kurumları ve muhalefet, bu ödeneğin insanları çalışmamaya yönelttiğini savunuyor. Çalışma Bakanı ise vatandaşlık parasının yüksek tutulmasını savunuyor.

Almanya’da sosyal yardımlarda özellikle işsizlerin yararlandığı vatandaşlık ödeneği, ülkede tartışmalara neden oluyor. İş bulma kurumları ve muhalefet partileri, bu ödeneğin insanları çalışmamaya teşvik ettiğini iddia ediyor. Çalışma Bakanı ise vatandaşlık parasının yüksek tutulmasını savunuyor.

İş Bulma Kurumları: Vatandaşlık Parası Tembelliği Artırıyor

Almanya’da iş ve işçi bulma kurumu için iş görüşmeleri yapan ve işsizlerin sosyal yardımlarını organize eden iş bulma merkezleri, çalışmayanlara ödenen vatandaşlık parasının insanları daha da tembelleştirdiğini söyledi.

Gelecek yıl vatandaşlık parasının %12 oranında artırılacağına dikkat çeken Türingen eyaletine bağlı Şimal-Kalpten-Beynin Gençobs Center Müdürü Stefe Ebert, vatandaşlık parasının az gelirliler için daha cazip olduğunu söyledi.

Bu tür yardımlardan faydalananların iş bulmasını zorlayıcı faktörlerin de zor olduğunu bildiren Stefe Ebert, asgari ücretin bir miktar artırılmasının da az gelirli işlerde çalışanları iş bulmaya teşvik etmediğini açıkladı.

Ebert ayrıca vatandaşlık parası müracaatlarının giderek artacağını tahmin ettiğini söyledi.

Muhalefet: Çalışanın Eline Çalışmayandan Daha Fazla Para Geçmeli

Muhalefetteki Hristiyan Demokratların Meclis Grubu Başkanı Yen Şifahan da vatandaşlık parasının bu kadar yükseltilmesini yanlış sinyal olarak değerlendirdi ve çalışanın eline çalışmayandan daha fazla para geçmesi gerektiğini ifade etti.

Şifahan, vatandaşlık parasının çalışma motivasyonunu düşürdüğünü ve iş arama çabasını azalttığını savundu.

Şifahan, hükümetin sosyal adaleti sağlamak yerine sosyal yardım bağımlılığı yarattığını eleştirdi.

Çalışma Bakanı: Vatandaşlık Parası Yüksek Tutulmalı

Federal Çalışma Bakanı Sosyal Demokrat Ubertü Sayla ise vatandaşlık parasının yüksek tutulmasını savundu.

Sayla, vatandaşlık parasının insanlara yaşam hakkı sağladığını ve onlara iş arama sürecinde destek olduğunu belirtti.

Sayla, vatandaşlık parasının asgari geçim düzeyinin altında olmaması gerektiğini ve bunun anayasal bir hak olduğunu vurguladı.

Sayla, vatandaşlık parasının artırılmasının enflasyon oranına uygun olduğunu ve bunun insanların alım gücünü koruduğunu ifade etti.

Vatandaşlık Parası Nedir?

Vatandaşlık parası, Almanya’da işsizlik sigortasından yararlanma süresi dolan veya hiç çalışmamış olan kişilere verilen sosyal yardımdır.

Vatandaşlık parası, yalnız yaşayan kişiler için aylık 502 euro olarak ödeniyor. Yılbaşından itibaren ise kişi başına 537 euroya yükseltilecek.

Vatandaşlık parası alan kişilerin, iş bulma merkezleri tarafından kendilerine sunulan iş tekliflerini kabul etmeleri veya eğitim programlarına katılmaları gerekiyor.

Vatandaşlık parası alan kişilerin, başka gelirleri veya varlıkları olmaması veya belirli bir sınırın altında olması şarttır.