Enerji Bilgi İdaresi ham petrol stoklarının 2,2 milyon varil azaldığını bildirdi

Ham petrol fiyatları, ABD’de ham petrol stoklarının iki hafta üst üste düştüğünü gösteren verilerin ardından bugün artış gösterdi. Enerji Bilgi İdaresi (EIA), 22 Eylül’e kadar olan haftada ham petrol stoklarının 2,2 milyon varil azaldığını bildirdi. Bu, önceki haftadaki 2,1 milyon varillik düşüşün ardından geldi.

Ham petrol stoklarındaki düşüş, talebin arttığına işaret ediyor ancak diğer yakıt stoklarında artışlar da görüldü. EIA, benzin stoklarının bir önceki haftadaki 800.000 varil düşüşe kıyasla 22 Eylül haftasında 1 milyon varil arttığını bildirdi. Benzin üretimi ise bir önceki hafta günlük 9,7 milyon varile kıyasla geçen hafta ortalama 9,1 milyon varil oldu.

Orta distilatlarda da EIA, 22 Eylül’e kadar olan haftada 400.000 varillik mütevazı bir stok artışı bildirdi. Orta distilat üretimi ise günlük ortalama 4,9 milyon varil oldu. Bu, orta distilat üretiminin günlük ortalama 4,8 milyon varil olduğu önceki hafta 2,9 milyon varillik stok azalmasıyla karşılaştırıldı.

Cushing’de kritik seviye

EIA raporu, Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) ham petrol stoklarının yaklaşık 1,6 milyon varil azaldığını gösteren tahminini takip etti. Ancak daha da önemlisi API, Cushing, Oklahoma’daki stokların 22 milyon varilin altına düştüğünü, bunun da merkezin minimum işletme seviyesinin eşiğinde olduğunu tahmin etti.

Cushing’le ilgili haberler aynı zamanda fiyatlar üzerinde yükseliş etkisi yarattı çünkü çekişler devam ediyor ve kalitenin bozulması nedeniyle ham petrolün dışarı pompalanmasının faydasız olacağı bir noktaya ulaşacaktı.

Rafinerilerde bakım sezonu

Rafineriler için yaklaşan mevsimsel bakımlar, stokların oluşturulmasına bir ölçüde yardımcı olabilir ancak diğer yandan Rusya’nın benzin ve motorin ihracatını yasaklaması, bakım biter bitmez rafinerilerden gelen ham petrol talebinin artmasına yol açabilir.

Rusya’nın bu hamlesi, Avrupa ve Asya’daki yakıt piyasalarında arz sıkıntısı yaratırken, ABD’deki rafineriler için ihracat fırsatları sunabilir. Ancak bu durumda da ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.

 

Exit mobile version