MGK yarın toplanıyor: Gündemde neler var?

Milli Güvenlik Kurulu, Başkan Erdoğan başkanlığında yarın toplanacak. Toplantıda Azerbaycan-Ermenistan, Rusya-Ukrayna, terörle mücadele ve düzensiz göç gibi konular gündeme gelecek.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın Çankaya Köşkü’nde toplanacak. Toplantıda, bölgesel ve ulusal güvenlik konularının yanı sıra, terörle mücadele ve düzensiz göçle ilgili gelişmeler de ele alınacak.

Azerbaycan-Ermenistan gerginliği

MGK’nın gündemindeki sıcak başlıklardan biri, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da yürüttüğü anti-terör operasyonu olacak. Türkiye, bölgenin kalıcı barışa kavuşması için üzerine düşeni yapmaktan çekinmemiş, Azerbaycan’ın haklı davasına destek vermiştir. Bundan sonra da çekinmeyecektir. Operasyonun bölgeye etkisi ve hayata geçirilmesi planlanan Zengezur Koridoru’nun durumu toplantıda değerlendirilecek.

Rusya-Ukrayna savaşı

Bir diğer sıcak başlık ise Rusya-Ukrayna savaşı olacak. Türkiye, Karadeniz’de barış ve istikrarın korunması için çaba göstermektedir. Tahıl Koridoru ile ilgili gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye’nin barış için yürüttüğü çalışmalar, insani yardım ve kalıcı ateşkes konuları masaya yatırılacak.

Terörle mücadele

Terörle mücadelede gelinen son aşamada MGK’da ele alınacak başlıklardan biri de PKK/PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar olacak. Türkiye, terörün her türlüsüne karşı kararlı bir duruş sergilemektedir. Terör örgütlerinin finansman kaynaklarına, lojistik desteklerine ve siyasi uzantılarına yönelik mücadele de toplantıda gündeme gelecek.

Düzensiz göçle mücadele

MGK’nın gündemindeki bir diğer önemli konu ise düzensiz göçle mücadele olacak. Türkiye, dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi olarak büyük bir sorumluluk üstlenmiştir. Ancak Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmanın gereği yerine getirilmemiştir. Türkiye’nin sınırlarını korumak için aldığı tedbirler ve göçmenlerin haklarını savunmak için yaptığı girişimler toplantıda ele alınacak.

Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler

MGK’nın gündemindeki diğer bir konu ise Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler olacak. Türkiye, egemenlik haklarına ve uluslararası hukuka saygılı bir şekilde bölgedeki enerji kaynaklarının adil paylaşımını savunmaktadır. Yunanistan ve Rum yönetiminin provokatif eylemlerine karşı Türkiye’nin sergilediği kararlı tutum ve diyalog çağrıları toplantıda değerlendirilecek.

Avrupa’daki artan İslamofobi

Son olarak MGK’nın gündeminde Avrupa’daki artan İslamofobi de yer alacak. Son dönemde Avrupa’da artan Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemler ve İsveç’in NATO’ya başvurusu kapsamında gelinen son durum da MGK’da ele alınması bekleniyor. Türkiye, Avrupa’daki Müslümanların haklarını korumak ve İslam karşıtı söylemlere karşı mücadele etmek için çalışmalarını sürdürecektir.

Exit mobile version