Dünya

Rusya’da Sanayi Üretimi Ağustos’ta Yükseldi Borsa Yükselişe Geçti

Rusya’da sanayi üretimi Ağustos 2023’te yıllık bazda %5,4 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Rusya borsası da enerji, teknoloji ve bankacılık sektörlerindeki kazanımlarla yükselişe geçti. Rusya’nın sanayi üretimi performansının gelecekte nasıl olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Rusya’da sanayi üretimi, Ağustos 2023’te yıllık bazda %5,4 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu, endüstriyel faaliyetlerde altı aydır devam eden bir artış eğilimi olduğunu ve sağlam bir hızda gerçekleştiğini gösteriyor. Bu artışın arkasında başta imalat sektörü olmak üzere çeşitli alt sektörlerin performansı yatıyor.

Öte yandan, madencilik ve enerji sektörleri üretimde düşüş veya yavaşlama yaşadı. Aylık bazda sanayi üretimi, Ağustos ayında %2 ile beş ayın en büyük artışını kaydetti.

Rusya borsası da Çarşamba günü enerji, teknoloji ve bankacılık sektörlerindeki kazanımların desteğiyle yükselişe geçti. Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi %0,5 artarak 3.068 puandan kapandı. Piyasalar, küresel emtia talebini ve Rusya’nın istikrarsız mali pozisyonunun potansiyel etkisini değerlendirmeye devam ediyor.

Rosneft ve Lukoil gibi petrol şirketleri, kapasite çöküşünün ortasında talebi karşılamak için çaba gösterirken değer kazandı. Kazançlar, petrol üreticileri için yeni bir vergi turu planlandığı ve Maliye Bakanlığı’nın borçlanma ve sosyal yardım fonu çekimlerini kolaylaştırmaya çalıştığı yönündeki haberlere rağmen devam etti.

Rusya’nın sanayi üretimi performansının gelecekte nasıl olacağı ise belirsizliğini koruyor. Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Rusya’da Sanayi Üretiminin bu çeyrek sonunda yüzde 0,50 olması bekleniyor. Ekonometrik modellerimize göre uzun vadede Rusya Sanayi Üretiminin 2024’te yüzde 1,40, 2025’te ise yüzde 1,90 civarında seyredeceği öngörülüyor.