Ekonomi

Balıkçılar Eylemi Sona Erdirdi Hamsi Fiyatları Düşmüyor

Balık krizi tatlıya bağlandı mı? İstanbullu balıkçılar denize açıldı ve kasalar dolusu balıkla geri döndü. Ancak hamsi fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor. Pazarda hamsi 100 liradan satılıyor.

İstanbul’da balıkçılar, balık fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hafta sonu eylem yapmış ve denize açılmamıştı. Balıkçılar, “Krizin kazananı olmaz” diyerek, halkın ucuz balık yemesini istediklerini, ancak maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirtmişlerdi. Eyleme katılan motorcular da, “Biz de haklıyız” sloganlarıyla destek vermişlerdi.

Eylem Sona Erdi, Balıkçılar Denize Açıldı

Balıkçılar, yeni haftayla birlikte eylemlerini sonlandırarak, Gürpınar limanından demir alıp denize açıldılar. Tekne sahibi Ahmet Yılmaz, “Eylem sona erdi, bu gece denize açılıyoruz. Umarım bol balık tutarız” dedi.

Balıkçılar, gece boyunca avlandıkları balıkları sabah saatlerinde limana getirdiler. Kasalar dolusu balıkla limana dönen balıkçılardan biri olan Mehmet Özcan, “Deniz bize güldü, çok şükür. En çok istavrit çıktı” diye konuştu.

Hamsi Fiyatları Yüksek Kalmaya Devam Ediyor

Balık halinde en çok talep gören hamsi ise, balıkçılara yüzünü göstermedi. Balıkçılardan Ali Kaya, “Sadece 80 kasa hamsi ile geri döndük. Hamsi çok az çıkıyor, nedenini bilmiyoruz” dedi.

Hamsinin az çıkması, fiyatlara da yansıdı. Pazarda bugün hamsi 100 liradan satışa sunuldu. Hamsinin kasası ise 1100 liradan halde satışa sunuldu. Pazar esnafından Murat Demir, “Hamsinin fiyatını biz belirlemiyoruz. Tekne sahibine 73 lira kalıyor, pazarcıya da 27 lira kalıyor. Bu fiyatlarla nasıl geçineceğiz?” diye sordu.

Balıkçılara göre, hamsinin bol çıkması için havanın soğuması gerekiyor. Balıkçılardan Hasan Çetin, “Hava sıcak olduğu için hamsi karşıya inmiyor. Hava soğuduğu zaman biraz daha balık fazla olur” dedi.

Halk Ucuz Balık İstiyor

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar ise, balık fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etti. Vatandaşlardan Ayşe Yüksel, “Balığı çok seviyoruz ama pahalılıktan alamıyoruz. Hamsi 100 lira olmuş, bu nasıl iş? Biz ucuz balık istiyoruz” dedi.

Vatandaşlardan Mehmet Akın ise, “Balık krizi tatlıya bağlandı ama fiyatlar düşmedi. Hala çok pahalı. Bizim bütçemize uygun değil” diye konuştu.

Balıkçılar, balık fiyatlarının düşmesi için maliyetlerin de düşmesi gerektiğini belirtiyor. Balıkçılardan İsmail Yıldız, “Mazot 40 lira olmuş, tekne açıldığında belli başlı giderler var. Bunların başında da mazot ve personel giderleri geliyor. Mazot olduğu müddetçe ucuz balık olmaz” dedi.