Baltık Borsası Kuru Endeksi 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Baltık Borsası Kuru Endeksi (BDI), malların dünya çapında nakliye maliyetini ölçen bir endekstir. Endeks, farklı boyutlardaki gemilerin taşıdığı kuru yüklerin navlun oranlarını takip eder. Endeks, küresel ticaretin ve ekonomik büyümenin bir göstergesi olarak kabul edilir. Endeks, 1985 yılında 1000 puan ile başlatılmıştır.

Baltık Borsası Kuru Endeksi’nin Son Durumu

Baltık Borsası Kuru Endeksi, Çarşamba günü art arda dördüncü seansında da yaklaşık %3,4 artışla 1.752 puanla 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin yükselmesinde, demir cevheri ve kömür gibi kuru yük talebindeki artışın etkili olduğu belirtiliyor.

Endeksin alt bileşenleri arasında, tipik olarak demir cevheri ve kömür gibi 150.000 tonluk yük taşıyan gemileri takip eden capesize endeksi de %7,6 artışla 2.576 puana yükselerek üst üste dördüncü seansta da yükseldi. Capesize endeksi, Çin’in demir cevheri ithalatındaki güçlü talepten destek buluyor.

Genellikle yaklaşık 60.000 ila 70.000 ton arası kömür veya tahıl taşıyan gemileri takip eden Panamax endeksi ise 17 puan ekleyerek 1.711 puana ulaştı. Panamax endeksi, Güney Amerika’dan gelen tahıl sevkiyatlarındaki artıştan faydalanıyor.

Küçük gemiler arasında supramax endeksi ise %1,6 düşüşle 1.318 puana geriledi. Supramax endeksi, Asya-Pasifik bölgesindeki navlun oranlarındaki düşüşten olumsuz etkilendi.

Baltık Borsası Kuru Endeksi’nin Gelecek Beklentileri

Baltık Borsası Kuru Endeksi’nin gelecekte nasıl seyredeceği, küresel ticaretteki gelişmelere bağlı olacaktır. Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Baltık Borsası Kuru Endeksi’nin bu çeyrek sonunda 1510,80 puandan işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda ise 12 ay içinde 1288,74 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.

Bu tahminler, küresel ticaretteki canlanmanın sürdürülebilir olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, koronavirüs salgınının yeniden alevlenmesi veya jeopolitik gerilimlerin artması gibi faktörler, ticareti olumsuz etkileyebilir ve dolayısıyla endeksi aşağı çekebilir. Bununla birlikte, aşıların yaygınlaşması veya ticaret anlaşmalarının imzalanması gibi faktörler, ticareti olumlu etkileyebilir ve dolayısıyla endeksi yukarı taşıyabilir.

Sonuç

Baltık Borsası Kuru Endeksi, deniz nakliye maliyetlerini ölçen ve küresel ticaretin bir göstergesi olan bir endekstir. Endeks, son zamanlarda kuru yük talebindeki artışla 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Endeksin gelecekte nasıl seyredeceği, küresel ticaretteki gelişmelere bağlı olacaktır.

Exit mobile version