Yaş şartsız EYT ve kademeli emeklilik nasıl olacak? Tüm detayları EMADDER başkanı anlattı!

Emekli olmak zor, emekli olamamak daha da zor. Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğurlu, Çalar Saat’te İlker Karagöz’ün sorularını yanıtladı.

Emeklilerin durumu

Uğurlu, emeklilerin durumunun gerçekten şu an içler acısı denebilecek durumda olduğunu söyledi. “Bu kök maaş olayı ve ödenen prime göre alınamayan maaş durumu ciddi bir sıkıntı yaratıyor” diyen Uğurlu, Ocak 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekliler için bir düzenleme yapmasını beklediklerini ifade etti.

Uğurlu, emeklilerin hayatlarını nasıl sürdürdüklerini ise şöyle anlattı: “Şu an kirayı ödeyemeyecek durumda maaş alan emeklilerimiz var. Benim annem babam da emekli. Şu an bir evleri olmasaydı aldıkları maaşla sadece kira ve fatura ödeyebilirlerdi. Bunun beslenmesi, sağlığı herhangi bir ekstra çıkacak harcamaları, bunları kesinlikle karşılayamazlardı. Ancak bunlara da ucu ucuna yettirebiliyorlar. Yani bir kenara para koyayım ya da ekstra bir harcama yapayım diye birşey söz konusu bile değil” dedi.

Kademeli emeklilik isteği

Uğurlu, kademeli emeklilik isteğinin ne kadar kaç milyonluk bir beklenti olduğunu ise şöyle açıkladı: “Bizler zaten 8-10 bin prim vermiş çalışanlarız, 23-24 yıldır çalışıyoruz ama bir tarafta bakıyorsunuz; 20 yılda 5.900 gününe emekli hakkı elde etti kadınlar.”

Uğurlu, kademeli emeklilik sisteminin nasıl işleyeceğini ise şöyle anlattı: “Kademeli emeklilik dediğimiz şey aslında bizim yaşımızın düşürülmesi değil, bizim prim gün sayımızın arttırılması demektir. Yani biz şu anda 8 bin prim günü vermişsek bizden 9 bin prim günü istenecek ama yaşımız düşecek. Yani biz 58 yaşında emekli olacağız ama 9 bin prim günü vermiş olacağız. Bu da bize 2-3 yıl kazandıracak. Yani biz 55 yaşında emekli olabileceğiz. Bu da bizim için çok önemli bir şey çünkü biz zaten çalışmaya devam edeceğiz. Biz emekli olup da evde oturacak değiliz. Biz emekli olup da çalışmaya devam edeceğiz ama hem emekli maaşımızı alacağız hem de sigortalı çalışacağız.”

Yaş şartsız EYT

Uğurlu, yaş şartsız EYT’nin nasıl ortaya çıktığını ve ne anlama geldiğini ise şöyle anlattı: “Yaş şartsız EYT, bir Aralık akşamı Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çıktı. Genel seçimlerinde bu yaş şartsız EYT’nin çıkmasına katkı sağladı. Yaş şartsız EYT, bizim prim gün sayımızı tamamladığımızda emekli olabilmemiz demektir. Yani biz 7 bin prim günü vermişsek biz 7 bin prim gününde emekli olabilmeliyiz. Yaşımız kaç olursa olsun. Bu da bizim için çok önemli bir haktır. Çünkü biz bu hakkı ödedik. Biz bu hakkı almak istiyoruz. Biz bunun için mücadele ediyoruz.”

 

Exit mobile version