Zeytinyağı fiyatları uçtu, fırsatçılar sağlıksız ürün sattı

Zeytinyağı, Türkiye’nin en çok tüketilen ve en değerli gıda ürünlerinden biridir. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık, zeytin üretimini olumsuz etkiledi ve zeytinyağı fiyatlarını rekor seviyelere çıkardı. Bu durum, bazı fırsatçıların ucuz ve sağlıksız zeytinyağı satmasına neden oldu. Uzmanlar, vatandaşları bu konuda uyardı ve kaliteli zeytinyağı almanın yollarını anlattı.

Kuraklık zeytini vurdu

Türkiye, dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden biridir. Ancak 2022-2023 sezonunda yaşanan kuraklık, zeytin ağaçlarının verimini düşürdü ve zeytin hasadını azalttı. Bu da zeytinyağı fiyatlarını yükseltti. Zeytinyağı fiyatları Eylül 2023’te ton başına 8.900 dolara çıktı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lık bir artış anlamına geliyor.

Fiyatlar artınca dolandırıcılar devreye girdi

Zeytinyağı fiyatlarının artması, bazı fırsatçıların da iştahını kabarttı. Daha önce balda görülen düşük fiyatlı ve şüpheli ürün satışları, bu kez zeytinyağında da görüldü. Marketlerde litre fiyatı 180 ile 230 lira arasında değişen zeytinyağı, bazı e-ticaret platformlarında 5 litresi 30-40 lira arasında fiyatlarla satılmaya başlandı. Zeytinyağlarının ambalajlarında birlik ya da vakıf isimlerinin kullanıldığı dikkat çekti.

Ucuz yağ sağlığa zararlı

Uzmanlar, bu kadar ucuz fiyata zeytinyağı satılmasının mümkün olmadığını belirtti. Zira kaliteli bir zeytinyağının üretim maliyeti bile litre başına 150 lirayı buluyor. Üreticiler ise ucuz fiyat etiketiyle dikkat çeken yağların insan sağlığıyla nasıl oynandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kesinlikle bu ürünler kanserojen madde içeriyor. Atık yağları inceltip içerisine biraz zeytinyağı katmak suretiyle insanlara sızma yağ diye satıyorlar. Bir insan bunu bir sene devamlı tüketirse kesinlikle bir hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksektir.

Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Peki, kaliteli ve sağlıklı bir zeytinyağı nasıl anlaşılır? Uzmanlara göre, öncelikle güvenilir markaların ürünlerini tercih etmek gerekiyor. Ayrıca ambalajın üzerinde TSE damgasının, son kullanma tarihinin, üretici firmanın adının ve adresinin bulunması önemli. Zeytinyağının rengi, kokusu ve tadı da kalitesini belirleyen faktörler arasında. Kaliteli bir zeytinyağı açık yeşil renkte, meyvemsi kokulu ve acılık hissi veren bir tada sahiptir.

Devletten indirimli zeytinyağı kampanyası

Öte yandan devlete ait Tarım Kredi Kooperatif marketleri, zeytinyağı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bir kampanya düzenledi. Kampanya kapsamında, Anadolu sızma zeytinyağının litre fiyatı 160 lira olarak belirlendi. Bu fiyat, piyasadaki diğer markalara göre daha uygun. Kampanyanın stoklarla sınırlı olduğu ve 30 Eylül 2023 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Exit mobile version