Ekonomi

Petrol Fiyatları Fed Beklentisiyle Düşmeye Başladı!

Ham petrol fiyatları, gösterge endeksleri bu hafta başında 10 ayın en yüksek seviyesine çıkaran aralıksız yükselişin ardından bugün erken saatlerde düşüş yaşadı. Düşüş, kar alımının ve faiz oranlarının yeniden tartışılacağı Fed toplantısı öncesindeki duraklamanın sonucuydu.

Brent ve WTI Fiyatları

Bu yazının yazıldığı sırada Brent ham petrolü dün varil başına 95 doların üzerine çıktıktan sonra varil başına 92 dolar civarında işlem görüyordu. West Texas Intermediate Salı günü 92 doları aştıktan sonra varil başına 90 doların biraz altında işlem görüyordu.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya , Reuters’e verdiği demeçte , “Her tüccar, ABD ekonomisinin yumuşak mı yoksa sert iniş mi yapacağına ilişkin teraziyi değiştirebilecek önemli bir Fed kararını beklerken, petroldeki ralli biraz ara veriyor.” dedi.

Bu arada ING, bankanın emtia stratejisi başkanı Warren Patterson ve “piyasa yılın geri kalanında petrol dengesindeki sıkılıktan giderek daha fazla endişe duymaya devam ederken” Brent’in varil başına 100 dolara dönüşünü tahmin eden analist korosuna katıldı. emtia stratejisti Ewa Manthey bugün bir notta şunu yazdı:

“Petrol piyasası, OPEC+ üretim artışlarının arz talep dengesini gevşetmeye yetmeyeceği beklentisiyle güçlü bir şekilde destekleniyor.”

Patterson ve Manthey ayrıca bu arz sıkışıklığının vadeli işlem piyasasındaki ileri eğriye de yansıdığını belirtti: “Eğri, hızlı Brent spread ticaretinin varil başına 0,60 ABD dolarından 1,20 ABD dolarına yakın bir gerilemeyle daha da geriye doğru ilerlemesine neden oluyor. Geçen haftanın başında bbl,” diye yazdılar.

ABD Ham Petrol Stokları

ABD’de petrol fiyatları yakın zamanda bir yükseliş faktöründen daha yararlandı: Cushing, Oklahoma’daki ham petrol stoklarındaki düşüş, buradaki toplam ham hacimleri kritik minimum seviyeye yaklaştırdı. TotalEnergies’in ticaret kolunun, bu sıkışıklığın bir sonucu olarak alabileceği tüm ABD ham petrolünü satın aldığı ve ABD ham petrolünün fiziki yükselişine prim gönderdiği bildirildi.

Fed Kararı

Yüksek petrol fiyatları Fed’in faiz artırımlarını durdurma planlarını etkileyebilir. Wall Street Journal bir raporunda, yüksek petrol fiyatlarının daha yüksek enerji faturalarına yol açacağını, bunun da enflasyonu artıracağını ve bunun da Fed’i faiz oranlarını daha da artırmaya motive edebileceğini belirtti.

Fed’in bugün sona erecek iki günlük toplantısından çıkacak kararlar, piyasalar için büyük önem taşıyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında yapacağı açıklamalar da yakından takip edilecek. Fed’in, ekonomik görünümü ve varlık alımlarını azaltma planlarını nasıl değerlendirdiği merak konusu.