Ekonomi

2024’te En Düşük Memur Maaşı 33 Bin Lira Olacak

Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında yapılacak maaş zamları, EYT’lilerin durumu, ev kadınlarına prim desteği ve bağ-kur prim gün sayısının düşürülmesi gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Memur Maaşlarına %50 Zam

Bakan Işıkhan, memur ve memur emeklilerine Ocak 2024’te yapılacak artışın yaklaşık %50’ye yaklaşacağını söyledi. Buna göre, en düşük devlet memuru maaşı 22.017 liradan 33 bin liraya seviyelerine çıkacak.

Bakan Işıkhan, “Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatla çalışmalar sürüyor. Emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı hassasiyetle işler devam edecektir.” dedi.

Bakan Işıkhan, yoksulluk sınırının altında kalan memurların da olduğunu belirterek, “Bunlar güzel rakamlar bunu söyleyeyim. Ama dediğiniz gibi yoksulluk sınırının altında olanlar da var. Onu da söyleyeyim ki kuvvetle ihtimal Ocak ayına kadar bu zammından gelene kadar yoksulluk sınırı daha da artacak. Açlık sınırı da artacak. Bunun da hesaba katılması lazım.” diye konuştu.

EYT’lilerin İşlemi Tamamlandı

Bakan Işıkhan, EYT kapsamında 1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işleminin yapıldığını ancak maaşlarının henüz bağlanmadığını açıkladı. Bakan Işıkhan, “EYT’liler yıl sonuna kalmadan haklarına kavuşacaklar.” dedi.

EYT’lilere verilecek maaşların ne kadar olacağına ilişkin ise Bakan Işıkhan, “Bu konuda net bir rakam veremiyorum. Çünkü herkesin prim gün sayısı, sigorta başlangıcı, yaş durumu farklı. Ama ortalama olarak 2 bin lira civarında bir maaş alabileceklerini tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Ev Kadınlarına Prim Desteği

Bakan Işıkhan, ev kadınlarının sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği verileceğini duyurdu. Bakan Işıkhan, “Ev kadınlarımız isteğe bağlı sigorta yaptırarak emekli olabilirler. Bu konuda devlet olarak onlara destek olacağız. Her ay ödeyecekleri primin yarısını biz karşılayacağız.” dedi.

Bakan Işıkhan, ev kadınlarının emekli olabilmeleri için gerekli şartları da şöyle sıraladı: “Ev kadınlarımızın en az 15 yıl sigortalı olmaları ve en az 3.600 gün prim ödemeleri gerekiyor. Ayrıca 58 yaşını doldurmuş olmaları da şart. Bu şartları sağlayan ev kadınlarımız emekli olabilirler.”

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı Düşürülecek

Bakan Işıkhan, bağ-kurluların emeklilik şartlarının SSK’lılarla eşitleneceğini söyledi. Bakan Işıkhan, “Bağ-kur prim gün sayısı şu anda 9 bin. Bu çok yüksek bir rakam. Bu nedenle bağ-kurluların emekli olması zorlaşıyor. Biz bu rakamı 7 bin 200’e düşürerek SSK’lılarla eşitleyeceğiz. Böylece 1 milyon bağ-kurlumuz emekli olabilecek.” dedi.

Bakan Işıkhan, bağ-kurluların emekli olabilmeleri için gerekli şartları da şöyle açıkladı: “Bağ-kurluların en az 25 yıl sigortalı olmaları ve en az 7 bin 200 gün prim ödemeleri gerekiyor. Ayrıca erkekler için 60, kadınlar için 58 yaşını doldurmuş olmaları da şart. Bu şartları sağlayan bağ-kurlular emekli olabilirler.”