Gündem

Erdoğan’dan New York’ta mülteci ve Demirtaş açıklamaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’ta yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin mültecilere ev sahipliği yapmaya devam edeceğini söyledi. Erdoğan’ın bu sözleri muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı. Erdoğan ayrıca Amerikan PBS televizyonunda katıldığı söyleşide tutuklu HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala ile ilgili sorulara sinirlenerek terörist ve hukuk devleti ifadelerini kullandı.

Erdoğan: 5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz

Erdoğan, Birleşmiş Milletler toplantıları için bulunduğu New York’ta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Bizde şu anda 5 milyona yakın mülteci var. 5 milyona yakın mülteciye ev sahipliğimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri, daha önce Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde yaptığı açıklamayla çeliştiği gerekçesiyle muhalefet partilerinin eleştirisine neden oldu. Erdoğan, seçimden bir hafta önce yaptığı konuşmada, “Bir an önce bu pazar gününü atlatmak, yani atlattıktan sonra da mülteciler noktasında bir planlama, bir yol haritası çıkarılabilir” demişti.

Muhalefetten Erdoğan’a tepki: İçeride farklı dışarıda farklı

Erdoğan’ın New York’taki açıklamasına ilk tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Erdoğan’ın Amerika’ya şirin gözükmek için Türkiye’yi mülteci kampına çevirdiğini ve muhalefeti dış güçlere şikayet ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Sizi bu niye bu kadar ilgilendiriyor? Anlaşılan o ki o beş Başkanı olarak ülkemizi mülteci kampına çeviren mahallelerimizin kimlikleriyle oynayan Erdoğan Amerika’ya Şirin gözükmek için bizi ve tüm muhalefeti dış güçlere şikayet etmiş. Siyasi ve ahlaki meşruiyetini yitirmek işte tam da budur. Affedilir miyim 3-5 dolar koparabilir miyim diye kapı kapı dolaşıp bizi şikayet eden bir kişiden bu ülkeye Cumhurbaşkanı olmaz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Erdoğan’ın açıklamasını eleştirerek, “Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde ise mültecilerin gönderilmesi için bir planlama yapacaklarını söylemişti. Bugün niye orada ev sahipliğimize devam edeceğiz diyor? Seçim öncesi farklı, bugün farklı. İçeride farklı, dışarıda farklı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan PBS’e Demirtaş ve Kavala tepkisi

Erdoğan, New York’ta Amerikan PBS televizyonunda katıldığı söyleşide de tutuklu HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala ile ilgili sorulara sinirlendi. Erdoğan, Demirtaş için “terörist” ifadesini kullanarak, “Demirtaş teröristtir. Demirtaş’ın terör örgütüyle bağlantısı vardır. Demirtaş’ın terör örgütüyle bağlantısı olduğu için de şu anda cezaevinde yargılanmaktadır” dedi.

Erdoğan, Kavala ile ilgili ise Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu ve yargı kararlarına saygı duyulması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye’de yargı kararlarına saygı duyulmalıdır. Türkiye’de yargı kararlarına saygı duymayanlar varsa bunlar da Türkiye’nin hukuk devleti olmadığını iddia edenlerdir” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu sözleri, daha önce Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını tanımadığını ve üç kez beraat eden Kavala’nın dördüncü kez yargılanmasını sağladığını hatırlatanlar tarafından çelişkili bulundu.