Gündem

Kılıçdaroğlu: Gül’ü aday yapmayınca darbe girişimiyle karşılaştım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül’ü aday göstermediği için eleştirildiğini, ancak Gül’ün adaylıktan vazgeçirilmek için askeri helikopterle ziyaret edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını, ancak tabandaki toplumsal ittifakın devam edeceğini belirtti.

Makale içeriği

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Abdullah Gül’ü aday göstermediği için eleştirildiğini, ancak Gül’ün adaylıktan vazgeçirilmek için askeri helikopterle ziyaret edildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını, ancak tabandaki toplumsal ittifakın devam edeceğini belirtti.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşananlar

Kılıçdaroğlu, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisine cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü önerenler olduğunu, ancak bunu kabul etmediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ben de arkadaşlarımızı beni aday ettiğini önceden ilan ettiğini dolayısıyla arkadaşlarımın bunu kabul etmeyeceğini söyledim. Sayın Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı yapmadığım için kıyma makinesinden geçirildim o dönemde” dedi.

Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül’ün adaylıktan vazgeçirmek için dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın askeri helikopterle Gül’ün konutuna gittiği iddiasını da hatırlattı. Kılıçdaroğlu, “Abdullah Gül adaylıktan vazgeçirmek için askeri helikopterle gittiler. Bu doğru mu? Doğruysa bu demokrasiye yakışır mı? Bu bir darbe girişimi değil mi?” diye sordu.

Yerel seçimde ittifak olmayacak

Kılıçdaroğlu, yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını, ancak tabandaki toplumsal ittifakın devam edeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, “Biz ittifak sisteminden vazgeçtik. Dolayısıyla ittifak sistemini reddediyoruz. Tabandaki o büyük toplumsal ittifakın İstanbul ittifakının kurulabileceğine hem de siyasi ittifakların da müzakere edilebileceğine olan inancım hala tam. Günü geldiğinde makul görüşmeler için zeminlerin de oluşabileceğini düşünüyorum. Buna Sayın Akşener de dahil” dedi.

Kılıçdaroğlu, ancak bugün için ortada kapı gibi duran gerçeğin güç birliği yapmadan ülkede hiçbir seçimin kazanılamayacağı olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Herkes kendi rengiyle çıkıp yolunu yürümesi lazım. İhtiyaç varsa Bahadır Erdem’in dediği gibi eğer bu sistemde tek başına kazanamıyorsan seçimler yaklaşırken 40 gün olmaz 90 gün önce olur. Kimsenin vicdanının kanamayacağı yani bu kapı kapalı yaparsın” diye konuştu.

Akşener’in sözlerine yanıt

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisinin cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde yaşananlara dair sözlerine de yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Ben masraf kasa yıkmadım. O seçim kazanılabilsin diye ben zehir içtim. Zehir Cumhuriyet Halk Partisi de şerbet içmemiştir. Meral hanıma ilişkin olarak benim veya Genel Başkanımıza ilişkin olarak İYİ Parti’den bir başka arkadaşım bir şey söylemesinin geçmişteki hukuka saygısızlık ve gelecekteki olası işbirliklerini dinamitleyecek bir durum olur” dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da yaşananlarla ilgili açıklama yaptığını hatırlatarak, “Ekrem Bey de dedi ki ‘Benim adaylığımın önündeki engelleri kaldırmak için Kemal Bey çok büyük bedeller ödedi.’ Bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in de Akşener’in açıklamalarına rağmen ittifakların yapılabileceğini söylediğini aktararak, “Özel, ‘İYİ Parti Genel Başkanının Kılıçdaroğlu’nun adaylığı sürecinde yaşananlara dair sözlerine de yanıt verdi. Ben masraf kasa yıkmadım. O seçim kazanılabilsin diye ben zehir içtim. Zehir Cumhuriyet Halk Partisi de şerbet içmemiştir’ dedi” şeklinde konuştu.