Ekonomi

Kanada Borsa Endeksi yüksek enflasyon verileriyle düşüş yaşadı

Kanada’nın önde gelen hisse senedi endeksi olan S&P/TSX Bileşik endeksi, Pazartesi günü yüksek enflasyona ilişkin yeni kanıtların ardından faize duyarlı sektörlerdeki kayıpların baskısıyla önceki haftaya göre yükselişini sınırlayarak %0,5 düşüşle 20.500 seviyesinde seyretti.

Enerji fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikledi

Kanada İstatistik Kurumu’na göre, endüstriyel üretici fiyatları Ağustos ayında %1,3 artarak beklentilerin oldukça üzerinde bir performans sergiledi. Bu artışın büyük bir kısmı enerji emtia fiyatlarındaki yeni toparlanmadan kaynaklandı. OPEC’in petrol kesintisi ve akaryakıt rafinerilerindeki düşük kapasite nedeniyle enerji fiyatları Ağustos ayında %6,1 arttı.

Yüksek enflasyon verileri, Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) faiz oranlarını artırma ihtimalini azalttı. BoC, Eylül ayında politika faizini %0,25’te sabit tutmuş ve enflasyonun geçici olduğunu belirtmişti. Ancak, bazı analistler BoC’nin sıkılaştırma döngüsünü tamamlayamayabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Faize duyarlı sektörler zarar etti

Yüksek enflasyon ve düşük faiz beklentisi, kredi maliyetlerine maruz kalan sektörlerde kayıpları tetikledi. Teknoloji ve perakende sektörleri özellikle zayıf bir performans sergiledi. Shopify, Kanada’nın en büyük teknoloji şirketi, yaklaşık %2 düşerek 1.500 Kanada dolarının altına geriledi. Perakende devi Canadian Tire ise %1,5 düşerek 200 Kanada dolarının altına indi.

Esrar üreticileri de Pazartesi günü kötü bir gün geçirdi. Tilray Brands, yaklaşık %5 düşerek 14 Kanada dolarının altına geriledi. Aurora Cannabis ise %4 düşerek 8 Kanada dolarının altına indi. Esrar sektörü, ABD’de yasal düzenlemelerin belirsizliği ve rekabetin artması nedeniyle zorluklar yaşıyor.

Emtia üreticileri de kaybettirdi

Petrol ve madencilik sektörleri de Pazartesi günü zarar etti. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolara yaklaştı, ancak petrol üreticileri bundan faydalanamadı. Suncor Energy %1,5 düştü, Canadian Natural Resources ise %1,2 düştü. Madencilik sektöründe de benzer bir durum söz konusuydu. Altın fiyatları 1.750 dolara yükseldi, ancak altın madencileri Barrick Gold ve Kinross Gold sırasıyla %0,8 ve %1,4 düştü . Bakır fiyatları da 4,30 dolara yükseldi, ancak bakır madencileri First Quantum Minerals ve Lundin Mining sırasıyla %1,2 ve %0,9 düştü .

Endeks bu çeyreğin sonunda düşüş bekleniyor

Kanada Borsa Endeksi’nin (TSX) bu çeyreğin sonunda 20170,71 puandan işlem görmesi bekleniyor, bu da mevcut seviyeden yaklaşık %1,6’lık bir düşüş anlamına geliyor. Trading Economics’in küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre, endeks 12 ay içinde 18873,57 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyor. Bu da mevcut seviyeden yaklaşık %3’lük bir düşüş anlamına geliyor.