Dünya

ABD ve İran arasında mahkum takası gerçekleşti

ABD’nin İran’la yaptığı mahkum takası, Tahran’ın yaklaşık 6 milyar dolarlık dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılmasıyla Pazartesi günü gerçekleşti. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki gerilimin devam edeceği bir dönemde geldi.

ABD’li mahkumlar evlerine döndü

Anlaşma kapsamında aranan beş ABD’li mahkum, ülkelerine doğru yola çıktı. Bunlar arasında İran’da altı yıldan fazla hapis yatan Siamak Namazi, iş adamı Emad Sharghi ve çevreci Morad Tahbaz da vardı. Ayrıca iki ABD’li aile üyesi de Tahran’dan uçtu.

Başkan Joe Biden, grubu Tahran’dan taşıyan uçağın Katar’ın Doha kentine inmesi sırasında yaptığı açıklamada, “Bugün İran’da hapsedilen beş masum Amerikalı nihayet evlerine dönüyor” dedi. Eski mahkumlar, ABD’nin Katar Büyükelçisi Timmy Davis tarafından karşılandı ve ona sarıldılar.

Namazi, inişin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünyanın beni unutmasına izin vermeyen sizler olmasaydınız, bugün özgür olamazdım.” Namazi, “Kendi adıma konuşamadığım zamanlarda benim sesim olduğunuz ve Evin Hapishanesi’nin aşılmaz duvarlarının arkasından çığlık atacak gücü bulduğumda duyulduğumdan emin olduğunuz için teşekkür ederim” dedi.

İranlı mahkumlar serbest bırakıldı

Takasın diğer tarafında ise beş İranlı mahkum vardı. Bunlar arasında ABD’de banka dolandırıcılığından suçlu bulunan Masoud Soleimani ve petrol kaçakçılığından hüküm giyen Bahram Mechanic de bulunuyordu. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, takasın, bir zamanlar dondurulmuş olan İran varlıklarının yaklaşık 6 milyar dolarının Katar’a ulaşmasının ardından gerçekleşeceğini söyledi.

Kanaani, “Neyse ki İran’ın Güney Kore’deki dondurulmuş varlıkları serbest bırakıldı ve Allah’ın izniyle bugün bu varlıklar tamamen hükümet ve millet tarafından kontrol edilmeye başlayacak” dedi. “Mahkum takası konusuna gelince, bugün gerçekleşecek ve İslam Cumhuriyeti vatandaşı olan beş mahkum ABD’deki hapishanelerden serbest bırakılacak” diye ekledi. “İran’da tutuklu bulunan 5 vatandaş ABD tarafına verilecek.”

İranlı mahkumlardan ikisinin ABD’de kalacağını söyledi. Bu arada, İran’ın güvenlik teşkilatına yakın olduğuna inanılan bir web sitesi olan Nour News, İranlı mahkumlardan ikisinin takas için Doha’ya geldiğini söyledi.

Anlaşmanın siyasi sonuçları

Anlaşma, dünya liderlerinin bu hafta New York’ta İran’ın katı Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin konuşacağı BM Genel Kurulu’nda toplanması öncesinde gerçekleşti. Anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden’ı, İran’ın Amerikan birlikleri ve Ortadoğu müttefikleri için büyüyen bir tehdit oluşturduğu bir dönemde, yönetimin İran ekonomisinin canlanmasına yardımcı olduğunu söyleyen Cumhuriyetçilerin ve diğerlerinin yeni eleştirilerine açık hale getirdi. Bunun yeniden seçilme kampanyasına da etkileri olabilir.

Anlaşmaya rağmen, Tahran’ın nükleer programı da dahil olmak üzere çeşitli anlaşmazlıklar içinde olan ABD ile İran arasında gerilimin yüksek kalacağı neredeyse kesin. İran programın barışçıl olduğunu söylüyor ancak artık uranyumu her zamankinden daha fazla silah sınıfına yakın zenginleştiriyor.

Planlanan takas, ABD birliklerinin, tüm petrol sevkiyatlarının %20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemilere çıkma ve onları koruma olasılığıyla birlikte, Basra Körfezi’nde büyük bir Amerikan askeri yığınağının ortasında gerçekleşti. Bu durum, bölgede yeni bir çatışma riskini artırıyor.